Obavijesti

News

Komentari 1

Pomažu izbjeglicama da se socijalno integriraju u zemlji

Pomažu izbjeglicama da se socijalno integriraju u zemlji
1

Pučko otvoreno učilište Zagreb sudjeluje u projektu koji pomaže izbjeglicama, državljankama trećeg svijeta, da se integriraju na tržište rada i postanu dio društva

VIDEO

Pučko otvoreno učilište Zagreb sudjeluje u projektu “Ja sam aktivna članica multinacionalnog društva” (financirano iz europskog programa Erasmus+) čiji je glavni cilj promicanje socijalne integracije žena izbjeglica, državljanki trećih zemalja s posebnim ciljem integracije izbjeglica na tržište rada. 

Projekt se provodi u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i Turskoj. Krajnji korisnici bit će žene izbjeglica dobne starosti između 20. i 64. godine koje nisu državljanke zemalja članica EU, a omogućit će im se učenje i usavršavanje u hrvatskom jeziku, jačanje informatičkih znanja, bolje poznavanje nacionalnog i EU pravnog okvira i tržišta rada, pomoć i savjetovanje u pisanju životopisa, osposobljavanje za učinkovito traženje posla i usmjeravanje u daljnjem obrazovanju te za bolje snalaženje u sredini u kojoj su doselile. 

Projekt uključuje praktičan rad u trajanju od četiri tjedana tijekom kojeg će svoje prijašnje znanje primijeniti u novim okolnostima. Na kraju će samostalno pripremiti program na kojemu će predstaviti posebnosti i obilježja zemalja i kultura iz kojih dolaze.

Na taj način želi pomoći ženama, izbjeglicama, kao posebno ranjivoj socijalnoj grupi da postanu ravnopravne članice društva kako bi im se povećala zapošljivost i olakšalo uklapanje u novu sredinu.  

Promicanje socijalne integracije, poticanje socijalne jednakosti i uključivanje posebne ciljane skupine (žene izbjeglice između 20. i 64. godine) s ciljem povećanja njihove šanse za dobivanje posla na području Europske unije ili zemlji prebivališta u skladu je sa Europskom strategijom 2020 kojom se povećava mogućnost prevladavanja socioekonomske krize uključenih zemalja. 

Projekt se provodi od  1. rujna 2014. do 31. kolovoza 2016., a uključene su i slijedeće organizacije: Ljudska univerza Nova Gorica iz Slovenije kao nositelj projekta, Pučko otvoreno učilište Zagreb iz Hrvatske, Association pour le Développement des Initiatives Citoyennes et Européennes (Roubaix) iz Francuske, Cooperativa Orso S.c.s. (Torino) iz Italije i Mozaik Kültür (Gaziantep) iz Turske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...