News

Komentari 19

Samo par sati prije pogubljenja Juliusu Jonesu poštedjeli život

Samo par sati prije pogubljenja Juliusu Jonesu poštedjeli život

Jonesovi odvjetnici podnijeli su hitni zahtjev u posljednjem trenutku tražeći privremenu obustavu njegovog pogubljenja, uz obrazloženje da to predstavlja "ozbiljan i značajan rizik od teške patnje i boli za zatvorenike"

Guverner američke savezne države Oklahome Kevin Stitt iskoristio je svoje ovlasti i poštedio život Juliusa Jonesa, samo nekoliko sati prije njegovog zakazanog pogubljenja koje je izazvalo glasno negodovanje i prosvjede zbog sumnje u njegovu krivnju za ubojstvo prije više od 20 godina, prenosi AP.

Stitt je smrtnu kaznu 41-godišnjeg Jonesa preinačio u doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Pogubljenje je bilo zakazano danas u 16 sati.

Clemency announced for convicted murderer Julius Jones

- Nakon dubokog razmatranja i pregleda materijala koje su predstavile sve strane ovog slučaja, odlučio sam preinačiti kaznu Juliusa Jonesa u doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja - napisao je Stitt u priopćenju.

Prosvjednici koji su se okupili unutar Kapitola Oklahome u znak podrške Jonesu podržali su ovu odluku pljeskom i povicima.

Clemency announced for convicted murderer Julius Jones

Jonesovi odvjetnici podnijeli su hitni zahtjev u posljednjem trenutku tražeći privremenu obustavu njegovog pogubljenja, rekavši da postupci smrtonosne injekcije u Oklahomi predstavljaju "ozbiljan i značajan rizik od teške patnje i boli za zatvorenike". Odvjetnici su naveli prošlomjesečno pogubljenje u kojoj se John Marion Grant grčio i povraćao prilikom izvršenja kazne.

Clemency announced for convicted murderer Julius Jones

Državni odbor za pomilovanja preporučio je u glasovanje 1. studenoga da Stitt preinači Jonesovu kaznu u doživotni zatvor s mogućnošću pomilovanja, a nekoliko članova vijeća složilo se da sumnjaju u dokaze koji su doveli do ovakve presude.

Amanda Bass, odvjetnica koja zastupa Jonesa, rekla je da se njegov pravni tim nadao da će Stitt u potpunosti podržati preporuku odbora da se Jonesu omogući uvjetni otpust, ali da su zahvalni što Jones neće biti pogubljen.

Najčitaniji članci