Obavijesti

News

Komentari 84
Foto: privatna arhiva/ Miss Hrvatske/Promo
GLEDAO JE KAKO GA GAZE

'Pomislio sam da će kolona tad stati, ali ne, tenk je pregazio Fiću i potpuno ga je zdrobio...'

Zlatko Dernaj svjedočio je jednom od najupočatljivijih događaja Domovinskog rata koji se dogodio na današnji dan prije 29 godina kada je u Osijeku tenk JNA pregazio malog crvenog Fiću

Rijetko je neki dan ili događaj urezan u kolektivnu memoriju jednog naroda, kao što je brutalno gaženje crvenog fiće tenkom okupatorske JNA na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice u  Osijeku. Bio je to susret Davida i Golijata koji je nagovijestio rat i kojemu su, kao svjedoci, prisustvovali brojni Osječani koji su izašli na ulice nakon što su začuli da najdužom osječkom ulicom, velikom brzinom, ide kolona tenkova. 

Pokretanje videa...

00:58


Naime, JNA je taj dan, 27. lipnja 1991. demonstrirala svoju silu, moć i politički otpor gazivši tenkovima na cesti sva vozila koja su joj stala na put, tako i crvenog Fiću Osječanina Branka Breškića.
Ratni načelnik inženjerije 130. brigade HV Osijek i predsjednik braniteljske udruge Heroji Osijeka, bojnik Zlatko Dernaj sjeća se tog dana kao da je jučer bilo.

- Toga toplog lipanjskog četvrtka, kojega nikada neću zaboraviti, sa prijateljem Željkom Henhenrederom bio sam na sastanku oko nabavke oružja, budući da je već niz događaja nagovještavalo  da ćemo morati braniti svoje domove i naš grad Osijek. Kako su se vijesti, unatoč tome što nije bilo mobitela, širile strelovitom brzinom čuo sam da su tenkovi na Vukovarskoj kod Drvljanika
 oštetili nekoliko automobila.

Krećući se Vukovarskom iz Donjeg grada tamno zelenim VW Polom pretekli smo kolonu tenkova i oklopnih transportera i na raskrižju sa Trpimirovom vidjeli  oštećena vozila te smo se zaustavili kod benzinske postaje  INA. Odmah smo krenuli prema raskrižju gdje se iz okolnih zgrada, ali i cijelog grada već skupilo mnoštvo građana koji su bili  šokirani barbarskim prizorom. Upravo je u tom trenutku nailazi la kolona čeličnih grdosija, tenkova i oklopnih transportera - prisjeća se Zlatko Dernaj.

Branko Breškić je, kaže Dernaj, tada svog crvenog fiću parkirao je na sredini raskrižja i time pokušao zapriječiti prolaz i zaustaviti kolonu oklopnjaka. Nakon toga mirno je odšetao u  pravcu dolaska tenkova koji su se kretali iz pravca Donjeg grada zapadno prema središtu grada.

Na tenkove građani bacali kamenje

- Pomislio sam da će se kolona zaustaviti, no pred našim očima odvijala se nevjerojatna scena kada je prvi tenk T55 iz kolone zloglasne JNA s očitom namjerom zahvatio zapriječenog  crvenog fiću, gurao ga do zaustavljenog autobusa na stajalištu i brutalno ga pregazio, te ga svojim gusjenicama potpuno uništio - kaže nam Dernaj te dodaje kako su se u tom trenutku  miješali osjećaji zgražavanja i ogorčenosti, ali i odlučnosti i hrabrosti da se suprotstave sili oružja i čelika.

- Osječka mladež, kao i brojni građani, na tenkove su bacali kamenje sa svih strana i molotovljeve koktele iz haustora poznate osječke zgrade „Ljepotica“, izlažući se smrtnoj opasnosti,  no tada o tome nitko nije razmišljao. Nakon petnaestak minuta ista kolona koja se zaustavila dvjestotinjak metara zapadnije mirno se vratila u vojarnu, kao da se ništa nije dogodilo uz  aplauz dijela okupljenih građana. Cijeli događaj ovjekovječila je ekipa HTV Studija Osijek snimatelj Žarko Kajić i reporter Žarko Plevnik koji je simbolično  rekao: 'Zbogom Jugoslovenska narodna armijo' - prisjeća se Dernaj.

'Vidio sam kako tenk gazi Fiću, a žena vrišti pored i čupa kosu'
'Vidio sam kako tenk gazi Fiću, a žena vrišti pored i čupa kosu'

Demonstrirajući silu golemi tenkovi i oklopni transporteri toga su se lipanjskog popodneva, nastavlja priču bojnik Dernaj, kretali kroz Osijek Vukovarskom ulicom iz vojarne Milan Stanivuković ili Bijele vojarne u smjeru središta grada u nekoliko navrata bez ikakvog povoda, ometajući promet i ugrožavajući građane. 

'Tog dana se JNA potpuno razotkrila'

- Tenkovi JNA u svom iskazivanju sile namjerno su oštetili nekoliko automobila koji su stajali na semaforu raskrižja Vukovarske i Trpimirove ulice i povrijedili nekoliko građana te  izazvali veliko ogorčenje mirnih građana Osijeka. Taj dan je promijenio povijest, potpuno razotkrio Jugoslovensku narodnu armiju neprijateljskom i okupatorskom i označio početak  Domovinskog rata u Osijeku - zaključuje te ističe kako je idućeg dana 28. lipnja 1991. iz redova hrvatskih dragovoljaca ustrojena je 106. Osječka brigada ZNG, a taj se dan obilježava i  kao Dan hrvatskog dragovoljca i Dan osječkih branitelja.

 - Crveni fićo postao je simbol ponosa i otpora svih Osječana i hrvatskih branitelja velikosrpskoj agresiji JNA i udruženih srpskih vojnih formacija, mjesto susreta brojnih domoljuba i  podsjetnik da je Osijek bio i da će uvijek biti Nepokoreni grad - završava priču bojnik Zlatko Dernaj.

Komentari 84
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...