News

Komentari 9

Pomoć stiže i iz daleke Amerike: Do sad su skupili preko 80.000 dolara. Cilj im je četvrt milijuna

Pomoć stiže i iz daleke Amerike: Do sad su skupili preko 80.000 dolara. Cilj im je četvrt milijuna

U kampanji pomoći za Zagreb nakon potresa skupili su 193.000 dolara i kupili vrijedu opremu za Petrovu bolnicu, sada žele opet pokazati da je dijaspora tu, kad ju Hrvatska najviše treba

Naša srca su s vama, želimo poslati poruku zajedništva iz SAD-a, Kanade, Australije, Novog Zelanda... Tu smo uz vas, niste sami i naša pomoć stiže, kratka i emotivna bila je poruka Borisa Vilića, dekana američkog sveučilišta Rider, porijeklom Zagrepčanina koji nije mogao skriti svoju potresenost slikama stradanja iz Petrinje, Majske Poljane, Gline, Siska... 

Kao i uvijek, velike nesreće pokreću velike stvari, pa su tako i Hrvati u dijaspori pokrenuli globalnu kampanju prikupljanja novčane pomoći koja će se iskoristiti za konkretnu pomoć stradalim područjima.

Boris Vilić u razgovoru za 24sata rekao je donacije prikupljaju preko Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) koja okuplja više od 2000 članova. Doslovno se "dižu" kontakti iz cijeloga svijeta, vrte telefoni, apelira na humanost. 

- Često razgovaram s Hrvatima druge ili treće generacije u Americi, koji više ni ne govore hrvatski i kojima je u početku teško shvatiti što se dogodilo u Petrinji. Tko živi u Kaliforniji, možda će pomisliti da je to jedan od potresa kakve oni imaju u SAD-u, ali tamo se ništa ne dogodi, kuće se ne razruše. Teško im je dočarati kako to izgleda u Hrvatskoj, Petrinji, Sisku...  koliko su stradala mjesta. Ali kad vide slike, srce se stegne - kaže naš sugovornik.

Ovo nije prvi put da ista organizacija pokazuje svoju humanost na djelu.

Samo dva sata od razornog potresa koji je na proljeće pogodio  Zagreb, pokrenuli su istu kampanju u kojoj se skupio novac te se skupio i donirao inkubator te stolić za reanimaciju s opremom za rodilište u Petrovoj bolnici te dva prijenosna ultrazvuka koja se mogu koristiti i u inkubatorima. U toj kampanji prikupilo se 193.000  dolara. 

- U razgovoru s ljudima, govorio sam da će posjetiti jednom Zagreb, sresti dijete na ulici i možda neće znati da je upravo njihovih 100 dolara koje je donirao možda spasilo život tom djetetu. To je nešto veliko, na to treba biti ponosan - rekao je Vilić. I tada su se u kampanju hrvatske dijaspore uključili hrvatski košarkaš Rok Stipčević te slovenski košarkaš Saša Vujačić, bivši NBA prvak s LA Lakersima, a naš proslavljeni vaterpolist Dubravko Šimenc tada se priključio emotivnom porukom.

Sada organiziraju istu takvu kampanju za Banovinu.

- Želimo ponovno prikupiti pomoć za Petrinju i Sisak te pridonijeti kupnji konkretnih stvari. U kontaktu smo sa službama na terenu u Petrinji i već imamo dojave da bi možda bilo dobro kupiti vozilo za Hitnu pomoć, a čuli smo i da je dječji vrtić oštećen. Zamolili su nas da malo pričekamo dok se ne iskristalizira što bi bilo najpotrebnije, a kad dobijemo konkretne informacije, pomoći ćemo - rekao je Bilić. 
Do objavljivanja ovog teksta, u njihovoj GoFundMe kampanji prikupljeno je  82.019 dolara, cilj je  prikupiti 250.000 dolara. 2

Tko želi, može se priključiti kampanji svojom donacijom preko platforme: https://charity.gofundme.com/o/en/campaign/croatia-earthquake-relief-funds

 

Najčitaniji članci