Obavijesti

News

Komentari 0

Pomoć: Što treba učiniti kada vidite dijete koje se izgubilo?

Pomoć: Što treba učiniti kada vidite dijete koje se izgubilo?
1

Kada ugledaju dijete za koje misle da se izgubilo ljudi obično ne znaju kako reagirati. Donosimo nekoliko savjeta kako se ponašati i što učiniti u toj situaciji

VIDEO

Ako uočite dijete koje nema odraslu osobu uza se i doima se uzrujano, ono se možda izgubilo. Ovdje su neke važne činjenice kojima možete pomoći djetetu koje se odvojilo od roditelja ili skrbnika. 

1. Koristite svoj instinkt. Ako vidite dijete koje se čini da će zaplakati i nema odraslu osobu uza sebe, pitajte ga je li se izgubio. Imajte na umu da je dijete možda naučeno da ne razgovara sa strancima pa možda nećete dobiti odgovor na svoje pitanje. Ostanite u blizini djeteta dok ne pronađete njegovog roditelja ili skrbnika i dok dijete potvrdi da je ta osoba zaista njegov roditelj ili skrbnik.

2. Pronađite način kako pomoći djetetu. Čak i ako se čini da već netko pomaže izgubljenom djetetu, vi možete pozvati policiju ili pronaći odraslu osobu koja može pozvati čuvara, zaposlenika trgovine ili drugu osobu koja može pomoći pronaći djetetove roditelje ili skrbnike. (Ako ostavljate izgubljeno dijete s drugom odraslom osobom kako bi sami potražili pomoć, pobrinite se da to dijete ostavljate sa ženskom osobom, najbolje majkom s djetetom).

3. Pokušajte dobiti osnovne informacije. Pitajte dijete zna li puno ime i prezime svojih roditelja ili skrbnika, odnosno zna li broj telefona/mobitela jednog od svojih roditelja ili skrbnika. Dijete je možda naučeno da ne daje takve informacije strancima, te u tom slučaju recite djetetu da ono samo može nazvati roditelje s vašeg mobilnog uređaja. Potaknite dijete da se sjeti gdje je zadnji puta vidjelo svoje roditelje ili skrbnike, te ga upitajte da vam opiše što su imali na sebi u to vrijeme. 

4. Ostanite gdje jeste. Nemojte odvesti dijete na neku drugu lokaciju kako bi dobili pomoć ili tražili njegove roditelje/skrbnike jer djetetovi roditelji vrlo vjerojatno traže svoje dijete i ne stoje na jednom mjestu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak