News

Komentari 0

Pomoću detektora metala pronašli su mini zlatnu Bibliju

Pomoću detektora metala pronašli su mini zlatnu Bibliju

Pronađena je minijaturna zlatna Biblija na poljoprivrednom zemljištu. Biblija je iz doba Richarda III., što navodi da je stara oko 600 godina. Nekoć je bila u vlasništvu srednjovjekovnog aristokrata...

Medicinska sestra Buffy Bailey iz Lancastera pronašla je minijaturnu zlatnu Bibliju dok je uz pomoć detektora metala sa suprugom Ianom pretraživala poljoprivredno zemljište u blizini Yorka. Vrijedna Biblija nekoć je možda bila u vlasništvu srednjovjekovnog aristokrata ili kraljevske obitelji.

Predmet star 600 godina i dugačak tek 1,5 cm, mogao bi vrijediti više od 100.000 funti, rekla je Bailey.

Stručnjak ga je nazvao jedinstvenim artefaktom koji je vjerojatno bio u posjedu vrlo bogate osobe. 

Bailey je novinarima rekla da su ona i suprug za istraživanje odabrali York jer im je dobro poznata bogata povijest tog dijela Engleske. Za to su dobili dopuštenje vlasnika zemljišta. 

"Iskopala sam nekih 13 cm i otkrila zlatni predmet. U tom trenutku nisam mislila da je riječ o nečemu tako posebnom. To sam shvatila tek pošto sam ga pomno očistila od zemlje. Težak i sjajan predmet, nevjerojatno lijep i vjerojatno zlatan", pomislila sam. 

Minijaturna Biblija teži samo 5 grama, a izrađena je od 22 ili 24-karatnog zlata. Vjeruje se da potječe iz 15. stoljeća.

Na njoj su izrezbareni likovi svetog Leonarda i svete Margarete, zaštitnika porođaja i vjerojatno su korišteni kao predmet koji je vlasnicu štitio za vrijeme trudnoće i porođaja.

Minijaturna Biblija pronađena je na zemljištu nedaleko od posjeda koji je nekada pripadao Richardu III. (1483.-1485.), a stručnjaci nagađaju da je možda bila vlasništvo njegove rodbine ili njegove supruge Anne Neville.

Usporedili su ga s Middleham Jewelom, zlatnim privjeskom s plavim safirom pronađenim u dvorcu Middleham, udaljenom oko 64 km, također u vlasništvu Richarda III. i obitelji Neville. Riječ je o zlatnome privjesku iz kasnoga 15. stoljeća koji je nedaleko od dvorca godine 1985. također otkriven detektorom metala.

Julian Evan-Hart, urednik časopisa Treasure Hunting, rekao je da je pronađena zlatna Biblija jedinstven povijesni artefakt.

"Ovo je umjetničko djelo jasno ikonografsko i vrlo je slično Middleham Jewelu, pa postoji mogućnost da ga je izradio isti umjetnik."

"Tko god da je naručio izradu ovakve minijaturne zlatne Biblije, morao je biti nevjerojatno bogat", rekla je Bailey. "Zasad u svijetu ne postoji ništa slično. Predmet bi mogao vrijediti i više od 100.000 funta."

Muzej Yorkshire u Yorku slične predmete procjenjuje prije nego što aukcionar odredi cijenu, a potom muzej odlučuje hoće li ga otkupiti. 

Godine 1992. za kupnju Middleham Jewela muzej je platio 2,5 milijuna funta.

Najčitaniji članci