Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pomozite mu ako možete: Mali Antonio je prevario smrt triput

Maleni borac: Mami Marijeti su u petome mjesecu trudnoće preporučili pobačaj rekavši da beba neće preživjeti porođaj. Sinčić Antonio (1) danas se još bori

Željko Hladika/24sata
Foto: Željko Hladika/24sata
396 komentara

Parcijalna trisomija 2. kromosoma. To je dijagnoza mog sina koja sa sobom donosi nagluhost na oba uha, zastoj u rastu i razvoju, distrofiju mišića, hidrocefalus, hipoplastičan mali mozak, ektopiju bubrega, potisnute organe, povećane komore mozga... Pitanje je hoće li Antonio koji sad ima godinu i dva mjeseca ikada govoriti i hodati, a svakodnevno posjećujemo desetak specijalista u Zagrebu koji mu pomažu, započinje svoju priču Marijeta Šumak (24) iz Grtovca, zagorskog sela kraj Budinščine. Sa suprugom Josipom (34) te još dvoje djece, Lukrecijom (3) i Josipom (2) živi u trošnoj kućici koju dijeli sa svekrvom. 

Nedostaje im mnogo materijalnih stvari, ali nikada im nije nedostajalo ljubavi. Radovali su se trećoj bebi, no u petom mjesecu trudnoće uslijedio je šok. 

Liječnici su rekli da beba ima hidrocefalus, da joj se glava puni vodom i da zaostaje u rastu. Rekli su kako će biti najbolje da pobacim

- Liječnici su rekli da beba ima hidrocefalus, da joj se glava puni vodom i da zaostaje u rastu. Rekli su kako će biti najbolje da pobacim, jer će ionako umrijeti do kraja trudnoće, a ako i poživi, da neće preživjeti porod, prepričava Marijeta prisjećajući se teških trenutaka. Iako su joj rekli neka razmisli, ona i suprug bili su sigurni u svoju odluku. 

- Nikada u životu ne bih si oprostila da sam pristala na pobačaj. Oni bi iz mene izvadili živo dijete i pustili ga da umre. Prestrašno, zgrozila se Marijeta dodajući kako su tada ona i suprug odlučili kako će smoći snage za borbu sa svim što im život donese. Maleni Antonio preživio je trudnoću, pa čak i porođaj.

 Nije odmah prodisao pa su ga reanimirali pumpicom. Nije čak ni zaplakao. Dali su mi ga, a ja sam ga držala uz sebe oko pet minuta

- Nije odmah prodisao pa su ga reanimirali pumpicom. Nije čak ni zaplakao. Dali su mi ga, a ja sam ga držala uz sebe oko pet minuta. Onda su ga odvezli dalje, a meni su rekli kako vjerojatno neće preživjeti 24 sata, prisjetila se Marijeta. Život se pretvorio u iščekivanje koje se nastavilo. Na čuđenje liječnika, maleni borac odlučio je da želi živjeti unatoč svim prognozama. Preživio je i sljedećih 48 sati koje su postavili kao novu granicu. 

- Tijekom poroda su iz pupkovine uzeli krv i matične stanice i sve su to poslali na analizu kako bismo dobili točnu dijagnozu, prisjetila se Marijeta. Ispostavilo se da maleni Antonio ima vrlo rijedak poremećaj, parcijalnu trisomiju 2. kromosoma dugoga kraka. 

- Liječnici su nam rekli da je teško prognozirati kako će se on razvijati. Prvo su govorili da će biti poput biljke posve nepokretan, no eto, on je uspio i sad može držati glavicu. Govore da se ne zna hoće li hodati i govoriti, no mi ne želimo od njega odustati. Optimistični smo i znamo da ćemo napraviti sve da mu pomognemo i olakšamo koliko je god to moguće, nastavlja Marijeta. Tijekom razgovora malene Josipa i Lukrecija igrale su se s tatom, a svako toliko dotrčale bi i poljubile bracu. Odlično se slažu i jako ga vole. 

Želi zaraditi, ali nema posla

Marijeta, po struci mljekarica, ne može raditi jer se brine o djeci, a tata Josip otvorio je tvrtku za završne radove u građevinarstvu. 

- No nema posla. Očajni smo i pokušavamo sve da se nekako snađemo i djeci priuštimo ono osnovno, ali unatoč želji i volji, ne ide, požalio se Josip koji nas je zamolio da objavimo njegov mobitel nadajući se kako će mu ipak netko dati priliku da zaradi za svoju obitelj. Radi sve, od zidanja, gletanja, keramike, bojenja.... Njegov broj je 092/163 96 47. 

Obitelji treba svega, od vlažnih maramica do igračaka i novca

Ovoj obitelji nedostaje svega, od hrane, vlažnih maramica, higijenskih potrepština, odjeće, osobito zvučnih igračaka kojima bi razvijali mogućnosti malenom Antoniju, ali i novca jer ni sami ne znaju kako uspiju platiti gotovo svakodnevna putovanja do Zagreba od porodiljne naknade i dječjeg doplatka. Žiro račun su otvorili na ime kćeri, pa im možete pomoći uplatom na račun u Zagrebačkoj banci: Josipa Šumak, broj računa je 3239514962, IBAN: HR 8823600001000000013.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message