Obavijesti

News

Komentari 168

'Ponašali su se prema njoj kao prema psu, bez imalo empatije'

Na tragičnu smrt male Madine Hussinay osvrnuo se i britanski Guardian koji donosu priču njene obitelji. MUP pak izražava žaljenje i tvrdi da nije imao utjecaja na tragediju

VIDEO

U neposrednoj blizini hrvatske granice sa Srbijom, u Šidu 21. studenog oko 20 sati smrtno je stradala 5-godišnja djevojčica Madina Hussiny. Na nju je, dok se zajedno s većom grupom migranata kretala uz prugu, naletio teretni vlak koji je vozio na relaciji Tovarnik-Šid i na mjestu je usmrtio.

Na tragičan događaj osvrnuo se danas i britanski Guardian koji ističe da je malena Madina žrtva krize koja tiho bukti duž europskih granica, a koja prema tvrdnjama aktivista, izaziva neopisiva stradavanja.

Tragedija kod hrvatske granice: U naletu vlaka poginula curica
Tragedija kod hrvatske granice:  U naletu vlaka poginula curica

Guardian piše da su tisuće migranata zarobljene u Srbiji, bez gotovo ikakve šanse da dobiju azil ili da negdje dalje, legalno otputuju. Prepušteni sami sebi, migranti pokušavaju na sve načine, često riskirajući živote, doći do Europske unije. Granične policije Hrvatske, Mađarske i Bugarske koristi silu u pokušajima da migrante vrati nazad otkud su došli, tvrde grupe kao što su Human Rights Watch i Liječnici bez granica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Preklinjala sam ih, ali nisu pokazivali ljudskost

Nažalost, priliku za bolji život nije dobila ni mala Medina, iako se tog kobnog dana, kad se skupa s roditeljima i skupinom u kojoj je bilo još nekoliko djece uputila prema Hrvatskoj, činio pun nade. Njena majka ispričala je da su preko polja prekriveni dekama krenuli u Hrvatsku, ali nakon nekoliko sati uhvatila ih je policija. Kazala je da su ispočetka bili sretni, očekujući da će ih odvesti u policijsku postaju gdje će, sukladno zakonima EU, moći zatražiti azil. No to se nije dogodilo.

- Preklinjala sam ih: Pustite nas da samo jednu noć prespavamo. Umorni smo i promrzli, djeca su još mala. Ali oni nisu pokazali nimalo ljudskosti - rekla je.

U trenutku tragedije, Muslimin pogled je bio na Madininoj starijoj sestri koja se spotaknula kad je vlak projurio pored njih. Ubrzo je shvatila da je djevojčica nestala. Počeli su ju panično tražiti, po mrklom mraku, uz svjetlo s mobitela. Nedugo zatim Madinin stariji brat uočio je djevojčicu kako nepomično leži na podu. Muslima se nadala da je djevojčica samo pala u nesvijest, piše Guardian.

- Rashid joj je skinuo kapu, krvi je bilo posvuda. Podignula sam je i vidjela da se ne miče - kazala je Muslima.

Muslima tvrdi da je policija ignorirala njihove molbe za liječničkom pomoći te je naredila obitelji da sjedne u kombi, dok su oni provjeravali jesu li svi koje žele deportirati na službenom popisu.

Ponašali su se prema njoj kao prema životinji

Muslima je zagrlila izmrcvareno tijelo svoje kćeri. Vožnja se, kako je rekla, činila beskonačno dugom. U nekom trenutku, kombi je stao, a Madinu su preuzeli liječnici Hitne pomoći. Zatim su se odvezli, ignorirajući majčine vapaje da bude uz kćer, piše Guardian.

- Rekla sam im: Želim biti uz svoje dijete, gdje god da je vodite - rekla je u suzama Muslima.

- Pitala sam: Zašto je šaljete samu, želim biti uz nju, imam pravo na to?! - kazala je Muslima. Kćer je vidjela tek nekoliko dana kasnije, njeno tijelo bilo je ledeno, a lice još uvijek uprljano blatom i krvlju, piše Guardian.

Madinina obitelj napustila je Afganistan nakon što je njen otac Rahmat Shah optužen da surađuje s policijom. Najprije su izbjegli u Kabul, ali kako ni tamo nisu bili sigurni, početkom 2016. krenuli su prema Europi.

Madinina starija sestra, Nilab (17) neće nikad zaboraviti večer kad je djevojčica stradala.

- Ponašali su se prema njoj kao prema životinji, kao prema psetu. Njeno tijelo bilo je tako maleno, a oni nisu pokazali ni mrvicu humanosti ni empatije - kazala je uplakana Nilab, a prenosi Guardian.

Poslali ih istu večer nazad u Srbiju

Istu večer kad je Madina poginula obitelj je poslana nazad u Srbiju. Policija ih je pustila u mrklom mraku, uz napomenu da bi mogli naići na još vlakova, kazala je Muslima. Nitko im nije rekao gdje su odveli Madinu, je li mrtva niti koga mogu kontaktirati za informacije. Na malo više suosjećanja, kako je posvjedočila, naišli su s druge strane granice. Do tijela Madine došli su tek za nekoliko dana, uz pomoć aktivista. Odmah su dobili naredbu da tijelo moraju kremirati, a nije bilo nikakve papirologije, piše Guardian. Dobili su tek četiri boce vode kako bi mogli očistiti tijelo curice, sukladno muslimanskom obredu.

- Rekao sam im da bi radije da nas sve pokopaju u Srbiji nego da na ovakav način pokopaju Madinu - kazao je njen otac objašnjavajući da su se gotovo šest sati natezali s policijom i vlastima na gradskom groblju. Čak su im zaprijetili deportacijom ukoliko se budu dalje opirali. Na kraju su, pod pritiskom, pristali na sprovod.

- Plakao sam dok sam gledao kako moja žena i kći čiste njeno tijelo. Bila je već skoro noć kad su je pokopali. Zauvijek ću imati na savjesti to što joj nismo omogućili propisan sprovod - kazao je otac.

Dijete nije davalo znakove života

Njihovu verziju događaja potvrdili su volonteri humanitarnih organizacija koji su se našli u blizini, ali i migranti, navodni svjedoci samog događaja.

Službena verzija, ona koju predstavlja MUP kaže pak da su "navedenoga dana policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske termovizijskom kamerom uočili grupu osoba, koje su stajale uz južni kolosijek pruge na udaljenosti oko 300 metara od granične crte u dubinu Republike Srbije". Nekoliko trenutaka kasnije, policajci su, navodi se, "čuli neprekidni zvuk sirene lokomotive i kočenje kompozicije vlaka s mjesta gdje su osobe uočene".

- Nakon kratkog vremena do policijskih službenika na graničnu crtu dotrčale su nepoznata ženska i nepoznata muška osoba s djetetom u naručju, koje je bilo vidljivo teško ozlijeđeno u predjelu glave s tragovima krvi na licu i otvorenom ranom na zatiljku. Dijete nije davalo znakove života, a policijski službenici odmah su zatražili dolazak Hitne medicinske pomoći. Budući da je otežan pristup osobnim vozilima poljskim putem do mjesta gdje se policijska ophodnja nalazila, policijski službenici prevezli su dijete i ženu u terenskom vozilu na parkiralište željezničkog kolodvora Tovarnik, kako bi u što kraćem vremenu dočekali ekipu hitne medicinske pomoći, dok je muška osoba zadržana na graničnoj crti s još pet osoba iz grupe - navodi se u policijskom priopćenju.

Izražavamo žaljenje, ali nismo utjecali na stradavanje djeteta

Na željeznički kolodvor pristigla je ekipa Hitne medicinske pomoći koja je  u 21.10 sati konstatirala smrt djeteta. Na osnovu iskaza žene, koja se izjasnila kao državljanka Afganistana, policija je utvrdila da je preminulo dijete njezina kći rođena 2009. godine.

- Policijski službenici upoznali su majku djevojčice o daljnjem tijeku događaja te je ona dragovoljno pristala vratiti se, zajedno sa ostatkom  grupe, u Republiku Srbiju - dodaju iz MUP te izražavaju željenje zbog smrti djevojčice. Na kraju, naglašavaju kako "kako postupanje hrvatske granične policije nije na nikakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djeteta".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag