Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Ponedjeljak pred Badnjak se radi, tko skija treba ispričnicu

Rok za predaju konačnog prijedloga odrađivanja nastave je ponedjeljak. Većina škola skratit će zimske i proljetne praznike. Učenicima koji slave Božić po Jurijanskom kalendaru bit će opravdan izostanak 7. siječnja

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
52 komentara

Rok osnivačima škola da Ministarstvu obrazovanja predaju konačne prijedloge odrađivanja nastave je ponedjeljak 16. prosinca, pa se mnoge županije drže tog roka.

Ono što će, kako saznajemo, iskoristiti većina škola, ponedjeljak je 23. prosinca. Time će se nadoknaditi jedan od nastavnih dana izgubljenih štrajkom, a zimski praznici službeno će početi na Badnjak 24. prosinca. 

POGLEDAJTE VIDEO

Većinom će se za odrađivanje iskoristiti i zadnji tjedan zimskih praznika, od 7. do 12. siječnja. Drugo polugodište formalno počinje u utorak, pa će se i subota u tome tjednu iskoristiti za nadoknadu.

Naime, učenici po zakonu mogu imati pet nastavnih dana zaredom. Stoga će se subota moći odraditi u svim tjednima u kojima će biti praznik (subota nakon Uskrsa, 1. svibnja i Tijelovo). U mnogim školama ipak planiraju koristiti što manje subota za odradu.
Ravnatelji nam napominju i kako će učenicima koji slave Božić po Julijanskom kalendaru biti opravdan ponedjeljak, utorak, 7. siječnja. Opravdat će, kažu nam, i učenike koji taj tjedan izostanu zbog skijanja, ali samo one čiji roditelji unaprijed opravdaju izostanak, te potvrde da djeca zaista idu na skijanje. 

UPUTE MINISTARSTVA Škola subotom, kraći praznici, nastava maksimalno do 26. 6.

Proljetni praznici također će masovno biti iskorišteni za odrađivanje, a učenici će eventualno imati slobodan i Veliki petak pred uskršnji produljeni vikend, već prema odluci škole.

Grad Zagreb već je donio odluku da sve srednje škole s nastavom završe isti dan, u četvrtak 28. svibnja, zbog već ranije planiranog Dana zagrebačkih maturanata. Popularnije zvana Norijada održat će se u petak 29. svibnja. U Zagrebu će nastavna godina za ostale učenike i u srednjim i u osnovnim školama završiti u petak, 19. lipnja, a kako će nadoknaditi nastavu, škole će određivati pojedinačno, ovisno o tome koliko su dana izgubile zbog štrajka. Neke su o kalendaru rada već obavijestile roditelje, no većina roditeljskih sastanaka održat će se idući tjedan.

BEZ OBZIRA NA NADOKNADE Školska godina u Zagrebu će trajati najkasnije do 19. lipnja

Kako saznajemo, i nastavnici koji su radili tijekom štrajka, no nije im dolazila većina učenika, morat će ponoviti odrađeno gradivo. 
U županijama poput Varaždinske, koja je izabrala model s praznicima u četiri dijela, ukidaju i drugi dio zimskih praznika u veljači. Konačne upute iz županije čekaju i u riječkim školama, ali i oni će se pokušati držati 19. lipnja kao zadnjeg dana za završetak školske godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message