Obavijesti

News

Komentari 7

Poni Sokol ide u penziju: 'On mi je najbolji prijatelj, bilo je dana kad nas dva ne bi zaradili 10 kn'

Poni Sokol ide u penziju: 'On mi je najbolji prijatelj, bilo je dana kad nas dva ne bi zaradili 10 kn'
4

Znalo se dogoditi da cijeli dan Sokola nije nitko ni podragao, drugi dan bih zaradio 20 kuna, pa treći dan 40... Jedne godine na blagdan Svetog Stjepana imao sam 180 kuna zarade, priča nam Miroslav Vernot

VIDEO

Nešto više od desteljeća Miroslav Vernot iz Tekića kod Požege i njegov šetlandski poni Sokol uveseljavaju najmlađe Požežane, a i druge u Slavoniji.

POGLEDAJTE VIDEO Poni Sokol ide u penziju

Pokretanje videa...

Poni Sokol ide u penziju 04:25

Naime, Miroslav iznajmljuje malenog konja za jahanje u kojemu uživaju najmlađi i na taj način pobjeđuju strah od jahanja. Svakog blagdana ili nekog od događanja na glavnom požeškom Trgu Svetog Trojstva moguće je vidjeti njih dvojicu, Miroslava i Sokola. Vlasnik razgovara s poznanicima, a Sokol koristi prigodu da se malo počasti travom, mada mu njegov gazda uvijek ima pripremljenu zobnicu s hranom, da se nađe. Idilična je slika djece koja jašu, a njih njihovi roditelji fotografiraju, sve izgleda lijepo, ali Miroslav je jednom prilikom rekao da to nije niti blizu dobrog, kaže da on i poni jedva preživljavaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Tekić: Miroslav Vernot i njegov poni konj Sokol

- Grad Požega mi je dala dopuštenje da iznajmljujem ponija na ovoj lokaciji, ja živim sa 800 kuna što se svodi na 400 kada platim režije. Možete misliti kakav je to život. Imao sam brojne operacija i bolestan sam, stvarno ni sam ne znam kako preživljavam - rekao nam je Miroslav.

Jahanje nije skupo i ponekad je po osobi deset kuna, ali...

- Znalo se dogoditi da, pred blagdane, prvi dan Sokola nije nitko ni podragao, drugi dan sam zaradio 20 kuna, a treći dan 40 kuna. Sjećam se jedne godine na blagdan Svetog Stjepana imao sam 180 kuna zarade s čim sam bio sretan. To su većinom bili stranci iz Njemačke i Austrije koji su došli na godišnji odmor i to njima nije skupo. To je atrakcija i uživanje. Djeca i roditelji se fotografiraju i onda imaju lijepu uspomenu - rekao je Miroslav, ali dodao je kako je ogorčen što ponekad za ljude koji jedva preživljavaju nitko nema sluha.

Tekić: Miroslav Vernot i njegov poni konj Sokol

- Ponekad mislim da mi Hrvati ne želimo pomoći jedni drugima. Jedne godine kada sam dobio novčanu pomoć za ogrjev u gradu Požegi neki pojedinci su dolazili u Mercedesima. To je sramotno - ogorčen je Miroslav. Sokola je kupio prije 14 godina jer su mu se pojavili problemi sa zglobovima i shvatio je da neće više moći raditi u građevini.

Tekić: Miroslav Vernot i njegov poni konj Sokol

- Od mene se traži da otvorim obrt, ali kako da to učinim s jednim konjem? To je također pomalo sramotno, ali država je valjda u pravu. Nekad zaradim nešto malo, a nekad ništa i kako da ja platim još i otvaranje obrta?! - dodao je Miroslav.

Godine su sustigle Miroslava, ali i Sokola koji zbog starosti, bolesti i iznemoglosti odlazi u mirovinu, ali zamijeniti će ga ždrebica iste pasmine Vilma koju je nabavio ovih dana. Kada priča o Sokolu, suza mu je u oku.

- To je moj najbolji prijatelj, nema o čemu se njemu nisam povjerio, ali on to nije nikome rekao niti me izdao - našalio se Miroslav, vjerujući da će Vilma biti dostojna zamjena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...