News

Komentari 8

Poplava u vrgoračkom kraju: Uništeni su plastenici, sustavi navodnjavanja, nasadi 21 OPG-a

Poplava u vrgoračkom kraju: Uništeni su plastenici, sustavi navodnjavanja, nasadi 21 OPG-a

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić kazao je da su stradale povrtlarske kulture na oko trideset hektara, poglavito lukovićastvo povrće. Planira se pomoći svim poljoprivrednicima

Prestanak oborina najviše je, nakon punih deset dana od kako pokušavaju istrpjeti cijelu katastrofu uslijed poplave barem malo umirio stanovnike Kokorića sela u vrgoračkom kraju koje je zahvatila u zadnjih pedeset godina nezapamćena poplava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Podzemna rijeka Betina izlila se u rijetko viđenim razmjerima i doslovno poplavila selo Kokoriće. Deset obitelji moralo je iseliti iz svojih obiteljskih kuća zbog vodostaja vode koja je polako ali sigurno okupirala njihove domove. Najprije podrume, potom prizemlja, a onda i prve katove i dostigla visinu preko sedam metara.

Neke su obitelji ostale u svojim domovima, ali je ukupno dvadeset i šest obitelji sela Kokorići ugroženo uslijed nezapamćene poplave. U subotu se vodostaj polako smiruje, kiša je prestala padati, a razina vode se popela za nekoliko centimetara. Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana očekuje se kako će Betina doseći svoj vrhunac, te da će sljedeći tjedan početi polako opadati razina vode.

Na terenu su i dalje hrabri HGSS koji danonoćno bdiju uz stanovništvo Kokorića. Sve ide preko ruku ovih momaka koji stanovništvo opskrbljuju sa hranom, lijekovima i svim ostalim potrepštinama. U noći četvrtka na petak "pala" je i zadnja suha površina u Kokorićima područna osnovna škola gdje je bio smješten stožer HGSS odakle se koordiniralo sa svim aktivnostima.

Sve više je onih kojima je potrebna pomoć CK u dostavi potrebnih namirnica. Kad sve, a Kokorićani se nadaju da hoće za koji dan prođe, a voda se povuče ovim ljudima će trebati još veća pomoć. Jer trebat će sanirati obiteljske kuće, zbrajati štete na poljoprivrednim kulturama. Ovo je prvenstveno poljoprivredni kraj čiji stanovnici dobrim dijelom žive od poljoprivrede, poglavito nadaleko poznatim vrgoračkim jagodama čiji su plastenici uništeni.

"Velike su štete u polju Rastok i Jezero na povrtlarskim kulturama. Stradale su povrtlarske kulture na oko trideset hektara, poglavito lukovićastvo povrće. U Kokorićima su uništeni plastenici, sustavi navodnjavanja. Uništeni su nasadi 21 OPG-a u Kokorićima", rekao nam je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić poručivši kako će svim poljoprivrednicima kojima su kulture nastradale pomoći u suradnji s Splitsko-dalmatinskom županijom i Ministarstvom poljoprivrede sa kojima u ovom trenutku grad Vrgorac koordinira kako bi se iznašli modeli učinkovite i brze pomoći.

U Kokorićima ovih dana svi pokušavaju pomoći stanovništvu koje je ostalo bez "krova nad glavom". Uz lokalne dužnosnike i sredstva koja će pružiti grad stanovništvu i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban koji je posjetio Kokoriće obećao je brzu pomoć iz županijske blagajne te proglašenje elementarne nepogode za ovaj kraj.

"Trebamo voditi računa da se slične scene ne dogode u budućnosti. Moramo poboljšati sustav zaštite od poplava na slivovima polja Rastok i Vrgorskog polja. Hrvatske vode su definirale varijantno rješenje koje bi ubrzalo otjecanje viška vode prema Baćinskim jezerima. Vrijednost projekta procjenjuje se na 115 milijuna kuna, a tim sustavom riješio bi se dio problema za poljoprivrednike Vrgorca, Pojezerja i Ploča.  Zatražit ćemo od Vlade RH da se taj projekt proglasi od strateškog interesa i ubrza njegova realizacija", rekao nam je gradonačelnik Pranić koji ovih dana ne napušta Kokoriće.

Najčitaniji članci