News

Komentari 1

Poplave, olujni vjetrovi, klizišta na Aljasci: Nestalo je šest ljudi

Poplave, olujni vjetrovi, klizišta na Aljasci: Nestalo je šest ljudi

Šest osoba nestalo je u srijedu u mjestu Haines u američkoj saveznoj državi Aljasci nakon što su rekordne kišne padaline pokrenule klizišta koja su uništila četiri kuće na tom planinskom predjelu na jugoistoku zemlje

Prema izjavama vojnika, klizište je pokrilo to područje blatom, drvećem i ruševinama, a vojska i policija evakuirali su stanovnike čamcem, dok je potraga za nestalima obustavljena kasno u srijedu "zbog urušavanja nestabilnog tla".

Nakon što su u srijedu jake turbulencije spriječile polijetanje, helikopterom Nacionalne garde u četvrtak bi iz glavnog aljaškog grada Juneaua u Haines trebali doletjeti spasioci, psi za potragu i medicinsko osoblje kako bi nastavili s potragom.

U potrazi i evakuaciji pomoć pruža i američka obalna straža, koja je rekla da je u Haines poslala posadu helikoptera i čamac.

Općinske vlasti Hainesa, mjesta u kojem živi oko 2500 ljudi, izdale su hitno upozorenje zbog oluje koja je započela u ponedjeljak.

“Očekuje se nastavak kiše, a uvjeti pri tlu su nestabilni. Potencijal za dodatna urušavanja i klizišta tijekom sljedeća 24 sata je velik”, navedeno je u obavijesti.

Više klizišta, poplava i jaki olujni vjetrovi oštetili su i druge dijelove jugoistočne Aljaske, izvijestili su dužnosnici i lokalne novinske organizacije, a prema podacima nacionalne vremenske službe, oluja je u više mjesta postavila jednodnevne rekorde u kišnim padalinama.

Upozorenje na bujične poplave i dalje je na snazi ​​za Haines i druga mjesta, a opasni uvjeti ostaju prisutni na cijelom jugoistoku Aljaske, navodi se u priopćenju nacionalne vremenske službe.