Obavijesti

News

Komentari 79

Poražavajuće: Umjesto eseja iz hrvatskog 14 posto maturanata predalo gotovo prazan papir

Poražavajuće: Umjesto eseja iz hrvatskog 14 posto maturanata predalo gotovo prazan papir

Čak 3825 učenika je dobilo 0 bodova na eseju ili je predalo prazan esej, a njih 1671 nije imao dovoljan broj riječi. Ove godine prolaz iz eseja nije bio uvjet prolazne ocjene iz hrvatskog jezika, a tako su mu i pristupili

Od ukupno nešto više od 27 tisuća maturanata, čak 14 posto njih nije dobilo niti jedan bod iz eseja iz hrvatskog jezika, što znači da su predali prazan ili gotovo prazan papir, piše HRT

- Čak 3825 učenika je dobilo 0 bodova na eseju ili je predalo prazan esej, a njih 1671 nije imao dovoljan broj riječi. U odnosu na prošlu godinu, kada je taj broj bio između 2 i 2400, ovogodišnjih 14% pokazuju drastičan porast negativnih ocjena na eseju, rekao je Vinko Filipović, v.d.ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Nije bio uvjet za prolazak i tako su mu, očito, pristupili

Ove godine prolaz iz eseja nije bio uvjet prolazne ocjene iz hrvatskog jezika. Ističe da se ozbiljno razmišlja da pozitivna ocjena iz eseja sljedeće godine ponovno postane uvjet za prolaz ispita državne mature iz hrvatskog jezika. Nije bio uvjet za prolazak i tako su mu, očito, pristupili.

Razlog za uzbunu?

- Smatram da je taj pokušaj odvajanja eseja od ostalih dijelova na maturi očito neuspio. Čini mi se da ćemo morati pristupiti revidiranju ove ideje ne bodovanja eseja u bodovanju hrvatskog jezika, rekao je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Maturanti u Hrvatskoj imaju između tri i pet sati nastave hrvatskog jezika tjedno, dok mnogi vršnjaci u europskim državama imaju od osam do čak 12 sati materinskog jezika tjedno. Nastava na daljinu zasigurno je utjecala na rezultate, stoga, nisu čudni, ali su zabrinjavajući, piše HRT.

U srijedu se objavljuju konačni službeni rezultati državne mature.