Obavijesti

News

Komentari 11

Porfirije je u poslanici pozvao vjernike na slogu i jedinstvo

Porfirije je u poslanici pozvao vjernike na slogu i jedinstvo

Nakon uskrsne liturgije koju je u nedjelju predvodio pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk u Okučanima, pročitana je poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija Perića

VIDEO

Pozdravljamo vas draga djeco uskrsnim pozdravom i znajte da se vaša svetosavska crkva neprestano brine za vas kao žive dijelove našeg naroda i žive udove tijela naše Crkve, naglasio je Porfirije.

POGLEDAJTE VIDEO - Uskrsna liturgija u Okučanima:

Pokretanje videa...

Pravoslavni uskrs - Jovan Ćulibrk 03:03

- Ostavljamo vam zavjet pred Uskrslim Gospodinom i Njegovim svetima da ćemo prvo sačuvati i ojačati naše unutarnje crkveno jedinstvo, a zatim nacionalno, jezično i kulturno jedinstvo - poručio je Porfirije i pozvao da ne dopuste vremenu i prilici da ih dijele i odvajaju jedni od drugih, a time i od Crkve. 

pravoslavni_bozic

Unatoč činjenici da ste stalno pod određenim pritiscima molim se za jedinstvo i snagu za bratsku slogu, poručio je. Pozvao je vjernike SPC-a da pred sobom uvijek imaju primjere vjere i domoljublja slavnih predaka i velikana poput Tesle i Pupina te da budu njihovi dostojni nasljednici.

- Danas se posebno sjećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji - napomenuo je dodavši  kako je s njima sav srpski narod te svi pravoslavni narodi svijeta.

Milošević zgrožen antisrpskim skandiranjem u Borovu: 'Kome je potrebno sijanje mržnje?'
Milošević zgrožen antisrpskim skandiranjem u Borovu: 'Kome je potrebno sijanje mržnje?'

Ocijenio je kako su Kosovo i Metohija simbol otpora sili i nepravdi te dostojanstva i pravedne borbe za slobodan život. Poruke je uputio i vjernicima SPC-a u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji izrazivši uvjerenje da će uskrsli Gospodin biti nepokolebljivi temelj vjere, jedinstva i zajedništva.

Patrijarh je uputio i potporu "svim oboljelima od covida-19, liječnicima i zdravstvenim djelatnicima" te pozvao na poštivanje medicinskih preporuka.

Okučani: Održana pravoslavna uskrsna liturgija koju je predvodio episkop Jovan Ćulibrk

Pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk koji je predvodio uskrsnu liturgiju u Okučanima, prije čitanja Porfirijeve poslanice, istaknuo je kako oni ove dane obilježavaju kao "dane stradanja, dane kad je njihov narod velikom većinom nestao iz zapadne Slavonije". 

Pravoslavni vjernici širom svijeta slave drugi pandemijski Uskrs

Milijuni pravoslavnih kršćana širom svijeta slave Uskrs u nedjelju, u mnogim slučajevima na privatnim proslavama, nakon što je zbog pandemije većina događaja prošle godine bila otkazana. U Moskvi je poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril l. izrazio želju da se ljudi uskoro potpuno oslobode koronavirusa i nadu da bi pandemija uskoro mogla biti prevladana.

Mnogi vjernici u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja - glavnoj crkvi ruske pravoslavne vjere - nosili su maske za lice.

People attend an Orthodox Easter service in Moscow

U drugim su  zemljama crkveni obredi prenošeni uživo ili preko televizije kako bi se smanjio rizik od zaraze.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao je vjerskom obredu u Moskvi - bez maske. Nedavno je primio cjepivo protiv koronavirusa. Prema Kremlju, Putin je zahvalio Crkvi na rješavanju "hitnih socijalnih problema" i promicanju obiteljskih tradicija. Kritičari optužuju Crkvu da je prebliska s ruskom državom.

Pravoslavni kršćani u Jeruzalemu okupili su se u crkvi Svetog groba na proslavi Svetog ognja. Vjernici su se sukobili s policijom na ulicama Starog grada koje okružuju crkvu, jer samo oni za koje se smatra da su imuni na koronavirus - bilo cijepljenjem ili oporavkom od covida-19 - smiju pristupiti crkvenoj zgradi.

Prema medijskim izvješćima, broj sudionika djelomično je ograničen zbog stampeda na židovskom vjerskom festivalu samo nekoliko dana prije kada je stradalo 45 ljudi.

Crkva Svetoga groba na mjestu je gdje je, prema kršćanskom vjerovanju, Isus pokopan i ponovno uskrsnuo. Sveti oganj je svjetlost za koju se kaže da se sama pali, čudo koje se svake godine događa u crkvi.

"Molimo za drage zdravstvene radnike"

Grčki pravoslavni patrijarh Teofil III. zapalio je svijeću od Svetog ognja i predao je vjernicima, osvjetljavajući crkvu morem svijeća.

U Egiptu je koptski papa Tavadros II. predvodio službu kojoj je prisustvovalo omanje mnoštvo u subotu navečer uoči pravoslavnog Uskrsa u glavnoj katedrali u Kairu. Rekao je da je u skladu s mjerama protiv covida-19 dopušteno samo 10 posto uobičajenog posjeta katedrale. 

- Molimo za kraj ove pandemije koja je strašno pogodila svijet. Molimo za naše drage zdravstvene radnike, što je prva obrambena crta u suočavanju s ovom pandemijom - rekao je koptski papa u uskrsnoj homiliji.

Pravoslavni kršćani slave Uskrs kasnije od uglavnom zapadnih vjernika, jer se pravoslavni festival određuje prema julijanskom kalendaru, koji datira iz Rimskog carstva i razlikuje se od gregorijanskog kalendara, usvojenog u 16. stoljeću. Egipatski kršćani čine oko 10 posto muslimanskog stanovništva te zemlje s više od 100 milijuna stanovnika. Vjernici Koptske pravoslavne crkve čine većinu egipatskih kršćana.

Patrijarh Porfirije na Baniji: Računajte na nas, kao što je Đorđe Balašević pjevao
Patrijarh Porfirije na Baniji: Računajte na nas, kao što je Đorđe Balašević pjevao

Nakon pravoslavnog Uskrsa u Egiptu svake godine slijedi proljetni festival nazvan Sham al-Nessim, popularan među kršćanima i muslimanima u zemlji. Egipćani tradicionalno odlaze na morske plaže ili javne parkove na ovaj festival koji datira još od starih Egipćana. Međutim, vlada je priopćila kako će parkovi i plaže biti zatvoreni u ponedjeljak drugu godinu zaredom kako bi se spriječila gužva i smanjilo širenje koronavirusa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...