Poruke Dijane Vican u slučaju Rimac: 'Idem kod premijera ako Divjak ne pošalje odgovor...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 23

Poruke Dijane Vican u slučaju Rimac: 'Idem kod premijera ako Divjak ne pošalje odgovor...'

Poruke Dijane Vican u slučaju Rimac: 'Idem kod premijera ako Divjak ne pošalje odgovor...'

USKOK sumnja da je Josipa Plesić ex Rimac svojim utjecajem pogodovala građevinskoj firmi Graditelj svratišta d.o.o. dogovarajući izgradnju studentske menze i paviljona na Sveučilištu u Zadru

VIDEO

Draga moja, nadam se da si dobro, a ja uvik zovem kad nešto trebam. Jesi li ove dane možda u Zg ili u ponedjeljak u Zd trebam nešto s tobom prokomentirati, pisala je prije četiri godine tadašnja državna tajnica u ministarstva Uprave Josipa Plesić ex Rimac bivšoj rektorici Sveučilišta u Zadru Dijani Vican, kojoj je u utorak određen jednomjesečni istražni zatvor u najnovijoj istrazi protiv Rimac. 

Sumnja se da je Rimac preko rektorice Vican potpomagala tvrtki Graditelj svratišta d.o.o. Naime, bivša državna tajnica je živjela u zagrebačkim Mlinovima u stanu navedene tvrtke, koja se u listopadu 2019. godine s najpovoljnijom ponudom, od 74,8 milijuna kuna, javila na javni natječaj za izvođenje radova na izgradnji studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom u novom kampusu Sveučilišta Zadar. Tvrtka Graditelj svratišta je gotovo pobijedila na natječaju, a sukladno uvjetima položili su i garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od 1,45 milijuna kuna. 

Uskok o detaljima uhićenja: Pod istragom i Rimac, predložili su zatvor za Vican i za poduzetnika
Uskok o detaljima uhićenja: Pod istragom i Rimac, predložili su zatvor za Vican i za poduzetnika

Ipak, tvrtka Graditelj svratišta nije dostavila potpunu dokumentaciju te je zbog toga zadarsko sveučilište Zagrebačkoj banci dostavilo zahtjev za isplatu garancije u iznosu od 1,45 milijuna kuna. USKOK smatra da je tada prokurist tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. Ante Stanišić, kojemu je također određen istražni zatvor, utjecajnu Rimac zamolio da utječe na Sveučilište u Zadru, odnosno rektoricu Vican, te da se opozove naplata jamstva. 

- Nek povuče garanciju da ne bi došao petak. Ona svakako ima vremena za skupit pare jer nama garancija traje do 15.11., da ne bi došlo 5 do 12. Drago (Dragan Radić, osnivač tvrtke Graditelj svratišta d.o.o.) kaže da danas mora znat jer su mu rekli da je danas zadnji dan i da ako nema vremena neka ju vrati da imaju vremena rješavati, jer jednom kad ju uzme nema više nazad - pisao je Stanišić Rimčevoj tražeći opoziv naplate garancije. Rimac je zatim nazvala rektoricu Vican, a onda i Stanišića s kojim je dogovorila ručak. 

- Pucamo šampanjac tebi u čast - napisao joj je Stanišić nakon poziva. 

Dan prije krajnjeg roka za opoziv, koji je bio 11. listopada 2019. godine, rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican potpisala je opoziv za naplatu garancije prema tvrtki Graditelj svratišta d.o.o. - Sad me zvala da je sve riješeno - poslala je Rimac Stanišiću nakon što je rektorica opozvala naplatu jamstva dodajući da Dragan Radić nije vjerovao. 

Tko je uhićeni direktor Graditelj svratišta? Rimac je na vrhu moći živjela u njihovu elitnom stanu!
Tko je uhićeni direktor Graditelj svratišta? Rimac je na vrhu moći živjela u njihovu elitnom stanu!

- Ma rekao je, kad Josipa obeća do sad je uvik napravila - odgovorio je Stanišić Rimčevoj. 

Posao izgradnje kampusa Rimac je  dogovarala i s bivšim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, tražeći od njega da pokuša utjecati na ministricu obrazovanja Blaženku Divjak kako bi ministarstvo odobrilo dodatnih 6,2 milijuna kuna. 

- Dakle, sve piše u dopisu. Oni traže suglasnost ministarstva na sklapanje ugovora s Projektgradnjom, koji su bili drugi po ponudi jer je Graditelj svratišta odustao kao najpovoljniji, a razlika u cijeni je 6 milijuna kuna. Oni su odustali jer su zaronili s cijenom. Sveučilište je tražilo od Ministarstva dodatnih 6 milijuna kuna što Blaženka danas treba odobriti. Stipe je savjetovao da se aktivira garancija za Graditelj svratišta na 1,5 milijuna kuna, a što nije obveza sveučilišta. Ja sam molila da opozovu to, a što bi rektorica napravila ako se danas odobri ovih 6 milijuna kuna. A meni je to važno jer su to moji - napisala je Rimac Vrdoljaku 7. listopada, nakon što mu je proslijedila dopis Dijane Vican u kojem rektorica traži suglasnost Ministarstva za dodatno financiranje.

Istog dana Vican je Rimac poslala kako još nije dobila odgovor ministarstva te da će, ako joj Blaženka Divjak ne pošalje odgovor do srijede, ići direktno premijeru.  

Uhićenja USKOK-a u Zagrebu i Zadru: Radi se o kraku afere povezanom s Josipom Rimac?
Uhićenja USKOK-a u Zagrebu i Zadru: Radi se o kraku afere povezanom s Josipom Rimac?

- Dugo su bili danas u Vladi...u sridu bi to trebala potpisat zvao ju je Vrdoljak. Nećemo ju pustit - odgovorila je Rimac. 

- Nema te svit - pohvalila je Vican upornu državnu tajnicu, na što Rimac odgovara: 'Stalo mi je da riješimo sve. Nas dvi Vlajine'.

Ipak, sljedećeg dana Vrdoljak je Rimčevoj poslao da ne vidi način kako joj može pomoći oko povećanja od 6 milijuna kuna navodeći da je rebalans već gotov te da je puno zahtjeva na čekanju. Istaknuo je i kako je Sveučilište u Zadru 'u startu moglo riješiti veći iznos' te ukazao na lošu suradnju bivše ministrice Divjak i rektorice Vican. 

- Neću ti to moći riješiti..... Probam još sutra - napisao je Vrdoljak. Rimac mu je na to odgovorila da Vican i Divjak imaju lošu komunikaciju te da je župan Longin zvao AP-a da se nađe rješenje jer ako se ne potpiše ugovor cijeli natječaj pada. 

Rimac je 22. listopada 2019. godine pitala rektoricu Vican kakva je situacija oko aktivacije garancije na što joj je rektorica odgovorila: 'Opirem se aktivaciji na svaki način. Imam suradnike koji se opiru mom stavu. Moram doći do potpisa ugovora, to mi je prioritet'. Rimac je sve to proslijedila Stanišiću koji je upitao: 'Zar se još razmišlja da nam uzmu pare? Neka to zaborave. Navodno grad Zadar utrčava sad s lovom'. 

Doznajemo: Josipa Rimac nije uhićena, a nitko se nije javio ni njoj ni njenom odvjetniku...
Doznajemo: Josipa Rimac nije uhićena, a nitko se nije javio ni njoj ni njenom odvjetniku...

Rimac ga je utješila objašnjavajući da će rektorica Vican učiniti sve na što je Stanišić ustvrdio da ju moraju počastiti što su i učinili 11. studenog 2019. godine. Tog dana je rektorica Vican bila na konferenciji u Zagrebu, a oko 13 sati se našla na ručku s Josipom Rimac i Antom Stanišićem. 

Zatim, 18. studenog rektorica Vican se javila Rimac sa sretnim vijestima navodeći da je uspjela osigurati sredstva za dom, odnosno 6.236.223,70 kuna za sufinanciranje troškova gradnje na novom kampusu koje je u konačnici osigurao Grad Zadar. 

Također, USKOK sumnjiči Rimac da je za tvrtku Graditelj svratišta d.o.o. u svibnju 2020. godine pokušala ugovoriti i posao obnove prijemne zgrade HŽ -infrastrukture u Osijeku s direktorom HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem. Ipak, nedugo nakon početka dogovora oko ugovaranja posla, 29. svibnja 2020. godine, Josipa Rimac je uhićena. 

Vjeruje se da je Rimac, kao zahvalu za ugovaranje poslova, od tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. dobila u najam stan u Mlinovima u Zagrebu bez plaćanja režijskih troškova, čime joj je pribavljena korist u iznosu od 27.974,14 kuna. Također, direktor Ante Stanišić joj je omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama u vrijednosti od minimalno 20.037,16 kuna. 

- To možeš smatrati poklonom, da firma ima velike obrtaje i ubacit će se u neko gradilište - poslao je u poruci Ante Stanišić Rimčevoj nakon što je od njega zatražila da se 'raskusuraju' za troškove nabave i montaže tende i pergole u njezinoj kući u Vodicama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 23

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...
Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'
ATENTAT NA DONALDA TRUMPA

Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'

U tom trenutku napadač je krenuo pucati na skup na kojem je Trump u to vrijeme taman govorio o migracijama, kazao je Michael T. Slupe