Obavijesti

News

Komentari 34

Poruke Mire Bulja o samozaštiti i obrani 'nezaštićenog naroda' od migranata krive su i opasne

Poruke Mire Bulja o samozaštiti i obrani 'nezaštićenog naroda' od migranata krive su i opasne
1

Miro Bulj odlučio je ignorirati hrvatsku policiju, hrvatske zakone i institucije i poručio da će organizirati "samozaštitu od terorista". "Znat će se kako ćemo se štititi", odgovorio je na pitanje hoće li se pritom služiti oružjem.

VIDEO

Miro Bulj, gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Mosta, najavio je jučer da će u svom kraju organizirati "samozaštitu od terorista".

"Dok teroristi ulaze u Hrvatsku, a Slovenija, Italija i Mađarska blokiraju granice, vi ostavljate narod nezaštićen", poručivao je Bulj jučer u Hrvatskom saboru, a na pitanje kako to misli učiniti, govori li možda o oružju, Bulj je odgovorio: "Ja govorim o samozaštiti, a znat će se kako ćemo se štititi. Znali smo se štititi i 90-te".

Međutim, te devedesete neki drugi akteri govorili su o "nezaštićenom narodu", o "samozaštiti" mimo policijskih snaga i ovlasti države, pozivali se na vanjsku opasnost protiv koje se narod mora sam organizirati.

Ne misli Miro Bulj valjda naoružavati narod, stavljati barikade i uzimati vlast u svoje ruke?

Krive uspomene

To su govorili oni koji su svojedobno organizirali oružane straže protiv "ustaša", oni protiv kojih se Bulj borio. Kako onda on kao bivši branitelj evocira krive uspomene iz tih devedesetih?

Poruke o "samozaštiti" i "obrani nezaštićenog naroda" slali su pobunjenici protiv hrvatske države, oni koji nisu priznavali ovlasti hrvatske policije i hrvatskih institucija, oni koji nisu puštali policiju preko barikada, oni koji su naoružavali narod i pripremali se za oružanu pobunu.

Sada bi Miro Bulj uzimao pravdu u svoje ruke. Sada bi on, pored hrvatske policije, možda sutra i hrvatske vojske, pored hrvatskih zakona i institucija, organizirao svoje lokalne straže koje će braniti "nezaštićeni narod" od "terorista i migranata".

Prvo puca, onda pita

Kako se misli braniti od nenaoružanih migranata koji krče put prema zapadnoj Europi? Hoće li ih batinati u šumi, kao što su to radili i hrvatski policajci? I kako se Bulj i njegovi stražari misle oduprijeti navodno vještim i brutalnim teroristima?

I najvažnije od svega, kako će Miro Bulj i njegovi sinjski krajišnici razlikovati teroriste od migranata? Prvo će pucati, a onda pitati tko je terorist?

Ovakve političke poruke zastrašujuće su i opasne.

Ovo izgleda kao zveckanje oružjem, kao militarizacija društva i prijetnja javnoj sigurnosti. Možda je Miro Bulj previše gledao Fox News i američke vigilante koji u Arizoni ganjaju Meksikance.

Zamislimo kako bi izgledalo kad bi svaki grad, svako selo, svaka ulica, svaka zgrada uzimala stvari, a možda i oružje, u svoje ruke, pa u ime zaštite ugroženog naroda kretala u borbu protiv neke imaginarne ili arbitrarne prijetnje?

Domaći teroristi

Recimo, Danijel Bezuk krenuo je kalašnjikovom u obranu naroda od Vlade i Banskih dvora. Marka Franciskovića tereti se za dva kaznena djela poticanja na terorizam koji je on opravdavao otporom naroda zlim elitama. A sjetimo se i kako su šatoraši plinskim bocama, a poslije i otvorenim jurišem na Banske dvore, protiv policije i mimo zakona ("Kakav zakon, to su branitelji?") aktivno rušili SDP-ovu vladu, tobože u zaštitu hrvatskih branitelja, hrvatskog naroda i hrvatske države.

Sada Miro Bulj kreće u obranu od migranata/terorista.

Ignorirajući zakone i institucije hrvatske države za koju se borio. Zar se borio za to da u toj hrvatskoj državi svatko može uzimati pravdu u svoje ruke? Tko zna, možda i jest... 

Pod uvjetom da su takvi na njegovoj strani.

Širenje panike

Miro Bulj odlučio je na širenju panike, na širenju mržnje i širenju histerije zaraditi političke bodove u svom Sinju, ali i na budućim izborima. Međutim, takve poruke daju opravdanje svakome da se obračuna s ilegalnim migrantom ili još gore, onime tko mu izgleda kao migrant, a mogao bi biti strani radnik u Hrvatskoj. 

Takve će proglasiti teroristima, a sebe braniteljem "nezaštićenog naroda", što onda širom otvara vrata kaosu, anarhiji i neobuzdanom nasilju. 

Hrvatska se dosad puno više suočavala s domaćim, a ne uvoznim terorizmom, dosad nisu zabilježeni napadi migranata na "nezaštićeni narod", već upravo suprotno, napadi hrvatske policije na nenaoružane migrante.

I Hrvatsku više ugrožavaju manipulatori i demagozi poput Bulja, nego svi migranti koji su ikada prešli hrvatsku granicu. 

Za sve drugo tu su hrvatske službe, hrvatska policija i institucije hrvatske države. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina
DOZNAJEMO Rade 13 noćnih na intenzivnoj: 'Tko će odgovarati ako pacijent umre zbog greške?'
RASPORED LIJEČNIKA U SISKU ZA SVIBANJ

DOZNAJEMO Rade 13 noćnih na intenzivnoj: 'Tko će odgovarati ako pacijent umre zbog greške?'

24sata dobila su na uvid novi raspored liječnika iz Siska za svibanj, a prema njemu neki liječnici rade svaku drugu noć, a dežurstva su i po 24 sata. - Nemamo dovoljno liječnika, kaže nam ravnatelj.