Obavijesti

News

Komentari 12

Posao i ljubav: 'Mi smo već peta generacija čuvara svjetla'

Posao i ljubav: 'Mi smo već peta generacija čuvara svjetla'
17

Do svjetionika vode čak 152 stepenice, što Mariju ne predstavlja problem. Ponekad i po par puta dnevno trči gore-dolje, pa upravo tom 200 godina starom “svjetlu” može zahvaliti vitku liniju

VIDEO

Savudrijski svjetionik iz 1818. godine najstariji je aktivni svjetionik na Jadranu, a Mario Milin-Ungar (38) sa suprugom Andreom (34) i sinom Adrianom (13) 365 dana u godini brine se o njemu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:04

On je upravitelj najstarijeg aktivnog svjetionika. Kaže da je to predivan posao, u koji se zaljubio još kao dijete, jer je Mario peta generacija iz obitelji svjetioničara.

Pokretanje videa...

savudrija 01:17

- Moj tata Milan, koji nažalost više nije s nama, znao je reći; ‘Vidi, sine, tri mora, a nema nigdje granice’. One su samo u našim glavama, a svjetlo svjetionika od prvog paljenja do današnjeg dana svijetli i Hrvatima, i Slovencima i Talijanima, bez ikakve razlike. To svjetlo o kojem se danas brinem spas je svima koji ovim dijelom Jadrana plove - kazao je Mario.

On je prije četiri godine preuzeo očev posao, kad je otac otišao u mirovinu, ali je cijeli svoj život proveo sa svjetioničarima.

- Ja sam djelatnik Plovputa, svjetioničar, domar, čuvar, vrtlar...sve što treba. Jedanput mjesečno treba prati sve stepenice koje vode do svjetionika, skidati paučinu, sve to radim. To je i posao i ljubav, pa ovim putem pozdravljam sve djelatnike Plovputa, posebno plovno područje Pula i šefa Borisa Dobrića. Moja desna ruka u Savudriji je moja supruga, koja mi u svemu pomaže. Ja sam već peta generacija svjetioničara, a tu priču započeo je prapradjed Tomo, kojeg je na svjetioniku Kukuljanovu zamijenio sin Šime, a Šimina sestra Antula bila je nažigač u Jezerima. Potom je svjetioničar postao moj otac Milan i evo sad i ja. Hoće li moj sin nastaviti tradiciju, ne znam, daleko je do moje mirovine - odao je. Adrian pak uživa živjeti na svjetioniku.

22
| Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

- Znaju me u školi pitati kako je to, a ja im kažem da je predivno. Pogled, more, sunce.... Nikad nije dosadno jer imam i svog kućnog ljubimca zeca, koji veselo skakuće po dvorištu - rekao je dječak.

Marijev otac je 1985. godine došao u Savudriju jer je dobio prekomandu i otad se i Mario zaljubio u posao svjetioničara. Do svjetionika vode čak 152 stepenice, što Mariju ne predstavlja problem. Ponekad i po par puta dnevno trči gore-dolje, pa upravo tom 200 godina starom “svjetlu” može zahvaliti vitku liniju. Kaže da mu je rekord sedam puta na dan otići na vrh i proći sve te silne stepenice.     

Svjetionik ima sve što treba, automatiziran je i Mario je taj koji nadgleda cijelu situaciju.

- Najbolje radim noću, ma kad god treba nije mi problem. Malo spavam, a ostalo bdijem nad svjetlom i objektom. Ovaj svjetionik nalazi se na najzapadnijem rtu Hrvatske i visok je 36 metara (gledano od razine mora) i 29 metara (gledano od razine kopna) - kaže. Najgore je, kaže, kad grmi jer grom zna udariti u svjetionik.

- Nedavno je jedan udario i ostali smo bez tehnike punih pet dana. Kad se penjem na vrh nikada ne nosim niti mobitel - kazao je. Savudrijski svjetionik građen pod visokim pokroviteljstvom austrijskog cara Franje I, a 17. travnja 1818. prvi put je zasvijetlio, tako da će u travnju biti 200 godina od prvog svjetla. Mario i njegova Andrea su se i oženili na svjetioniku i, to je, kažu, bilo prvo takvo vjenčanje u Hrvatskoj.

- To je bilo 11. rujna 2004., a na vrh svjetionika smo doveli matičarku, iako se bojala visine. Bilo je predivno i to ćemo pamtiti cijeli život - rekli su. Mario je Makaranin koji je stigao u Savudriju sa šest godina.

- U šali kažem da sam najljepši Dalmatinac u Istri. U sklopu svjetionika imamo i četiri apartmana koji su uvijek puni, a dolaze svi koji žele mir i tišinu - rekao je Mario. Za svjetionik se vežu se dodaje, tri legende.

- Prva kaže kako je grof Metternich sagradio svjetionik da bi u njemu živio s prekrasnom Istrankom. Legenda kaže da je ona umrla od upale pluća baš na dan kad je svjetionik izgrađen. Druga legenda kaže da je njemački vojnik 1945. godine dobio naredbu u zrak dignuti savudrijski svjetionik i luku. Kako se i on zaljubio u lokalnu djevojku, luku je digao u zrak, ali svjetionik nije dirao. Treća, i meni najljepša legenda je ‘urbana legenda’, dan kada sam se na svjetioniku vjenčao s Andreom - rekao je na kraju.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...