Jedino se u istarskom Kašteliru krumpir naziva gramper, što je ostavština još iz napoleonskih vremena. Ova je namirnica tamo toliko omiljena da joj svake godine posvete feštu i prikažu krumpir kao kralja gastronomije
Posjetitelji su na Gramperijadi guštali u brojnim maštovitim jelima od slasnog krumpira
Uobičajene su manifestacije posvećene raznim razvikanim delikatesama, no Gramperijada u istarskom Kašteliru jedinstveno je događanje koje se vrti oko naizgled obične namirnice – krumpira.
Ove je godine 27. srpnja Gramperijada doživjela svoje 19. izdanje i oduševila s čak trideset maštovitih jela od krumpira te zabavnim i bogatim popratnim programom.
Ujedno, ova je manifestacija još jedan dokaz da se domaća turistička ponuda ne vrti samo oko mora i mjesta na obali, već i da unutrašnjost Istre itekako ima što za ponuditi.
A za sve koji se pitaju otkud naziv Gramperijada, odgovor leži u tomu da Kaštelirci jedini u cijeloj Istri krumpir zovu Gramper. Baština je to iz napoleonskih vremena kad su francuski vojnici prvi put u ove krajeve donijeli krumpire i poučili lokalno stanovništvo kako se oni uzgajaju i pripremaju.
U novije vrijeme kaštelirski krumpir, odnosno gramper, stekao je reputaciju jednog od najkvalitetnijih istarskih krumpira, zahvaljujući osobinama ovdašnjega tla i klime, a danas se u ovome kraju gramperi uzgajaju i u sustavu ekološke poljoprivrede.
Članice i članovi Udruge umirovljenika općine Kaštelir-Labinci pripremili su za Gramperijadu musaku od krumpira, krumpir s polpetama, pikantnu salatu od krumpira, pitu krumpirušu, lađice od krumpira, slane i slatke popečke od krumpira te police od krumpira sa šunkom i sirom.
Poseban šarm gastronomskoj ponudi ove Gramperijade stigao je iz Herešina, mjesta pokraj Koprivnice, gdje se održava nešto mlađa fešta posvećena krumpiru. Članice Udruga žena Herešin u Kašteliru su predstavile tek mali dio jela kakva se inače pripremaju na njihovoj fešti: krumpirušu s mesom, ružice od krumpira, muffine od krumpira, savijaču od krumpira, pečeni krumpir s paprikom, lazanje od krumpira i tikvica, mini burek od krumpira, složenac od krumpira, zgužvana pita od krumpira, dvije vrste pljeskavica od krumpira, uvijeni krumpir, podravski krumpir na francuski način, pitu od krumpira, krumpir u haljinici, tortu od krumpira, gibanicu od krumpira i naposljetku - kruh od krumpira.
Pa kad se sve zbroji, kaštelirska Gramperijada svakako može biti odlična inspiracija za sve one koji vole krumpir i žele u njegovu pripremu unijeti dašak kreativnosti.
Sve posjetitelje zabavila su i natjecanja u brzom guljenju ili jedenju grampera, a večer je završila odličnim koncertom Gustafa i DJ DeJviDa.