Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
89 komentara

Poskupljuje plin: Računi će biti veći i do 560 kuna u Zagrebu?

Ministar Ćorić umiruje da će kućanstva godišnje plaćati 240 kn više, ali to će se razlikovati od grada do grada. Konačne cijene znat će se uskoro

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
89 komentara

Plin će za kućanstva od 1. travnja poskupjeti u prosjeku 6,9 posto, a za dodatnih 0,3 posto poskupjet će opet za Novu godinu. Te cijene vrijede do 1. travnja 2020. godine.

Objavila je to regulatorna agencija HERA i time je potvrdila ranije najave poskupljenja. Plin je, zapravo, od 2014. naovamo pojeftinjavao, a sada mu cijena raste zbog kretanja na svjetskom tržištu. Hrvatska je ograničila koliko plin može najviše poskupiti i još ima regulirane cijene. No od 2021. godine to prestaje vrijediti. Zato će se cijene plina svakog 1. travnja mijenjati u skladu s tržišnim cijenama. Da nema tog ograničenja, plin bi i ovoga 1. travnja poskupio i za 20-ak posto.

- Ovo poskupljenje prosječno znači oko 20 kuna viši mjesečni račun za korisnike na razini cijele Hrvatske - poručio je ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Po tome, građani bi godišnje trebali za plin plaćati 240 kuna više. No to ne znači da će svi građani, čak i da isto troše kao i dosad, plaćati 20-ak kuna više. Moguća su i veća poskupljenja. Primjerice, u Zagrebu, koji je najveće tržište i ima veću potrošnju od ostatka Hrvatske, mjesečni računi bi mogli biti viši i za 46 kuna.

HERA je odredila maksimalne cijene plina, ali za različite distributere one mogu biti i niže. Međutim, ako se računa sadašnja cijena plina u Zagrebu po kilovat satu i nova maksimalna cijena, uz prosječnu potrošnju kućanstva od 10.500 kilovat sati godišnje i s PDV-om, prosječni godišnji račun za Zagreb raste za 560 kuna godišnje ili 46,6 kuna mjesečno.

U Gradskoj plinari kažu da još ne mogu znati koliko će točno cijena porasti kućanstvima, nego, kao i ostali distributeri, čekaju posebne izračune za svakog distributera posebno. Sve bi se trebalo znati uskoro.

U Plinari napominju da su im već srezane marže za 35 posto, što im je bio udar na poslovanje. Poskupljenja će svakako biti, ali potrošači bi i u ostalim gradovima trebali dobiti obavijesti hoće li to biti ispod ili iznad prosjeka koji je najavio Ćorić. Ako se cijene plina na svjetskom tržištu neće mijenjati, on će svejedno u Hrvatskoj 1. travnja 2020. poskupjeti. Udar se može spriječiti tako da Vlada spusti iznos PDV-a sa sadašnjih 25 na 13 posto. Tu opciju u Vladi razmatraju, ali nitko ne želi potvrditi hoće li na kraju i srezati taj porez za plin.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message