Obavijesti

News

Komentari 340

Poskupljuju cigarete, ali će novi i polovni automobili biti jeftiniji

Poskupljuju cigarete, ali će novi i polovni automobili biti jeftiniji
1

Prikupljanjem sve više prihoda od poreza, Vlada ipak planira pokriti povećanu potrošnju i tako smanjiti iz godine u godinu javni dug i manjak u proračunu

VIDEO

Hrvatska će i sljedeće tri godine ostati jedna od najoporezovanijih zemlja. Planovi proračuna do 2020. otkrivaju da Vlada ne planira nikakva značajna, obećana, porezna rasterećenja poput nižeg PDV-a.

Potrošnja zato značajno raste, a sve veće rashode Vlada planira pokriti od sve više novca od PDV-a i ostalih poreza. To je glavni zaključak jučer predstavljenog proračuna za 2018. godinu i predviđanja za sljedeće dvije godine. Možda po prvi puta u zadnjih osam godina nema gubitnika u proračunu, sva ministarstva i državna administracija trošit će više.

Ukupno će sljedeće godine potrošiti 133,3 milijarde kuna, čak pet milijardi kuna više nego ove godine. Čak 1,4 milijarda kuna više će otići na plaće zaposlenih u javnom i državnom sektoru koji su ove godine izborili povišice. Dodatnih 1,2 milijarde za mirovine, a onda rastu troškovi za obranu, branitelje po novom zakonu...

Jeftiniji novi automobili

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Doveli smo javne financije do razine da trošimo koliko imamo i stvaramo prostor za nove krugove rasterećenja građana i poduzetnika - poručio je ministar financija Zdravko Marić, a dobio je čestitke i od premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice za gospodarstvo Martine Dalić.

Ali da smanje poreze, morali bi i oni manje trošiti. A to zasad očito ne dolazi u obzir. Dobra vijest da će Vlada ipak sljedeće godine spustiti porez na motorna vozila, pa bi trebali pojeftiniti novi automobili. Ali se još ne zna koliko. Inače, ranije je taj porez rastao, pa je u Hrvatskoj postalo neisplativo kupiti novi auto.

- Naša je namjera učiniti određene porezne korekcije i prilagodbe koje će učiniti kao trajni rezultat pomlađivanje voznog parka u RH kojem je trenutna preko 12,5 godina prosječna starost. Treba napraviti određeni iskorak, ne samo iz proračunske perspektive nego i zaštite okoliša. Ali sve ćete čuti u tjednima koji slijede da sad sve ne otkrivam. Već sam najavio da ćemo ukinuti porez koji se tiče prijenosa  rabljenih vozila između fizičkih osoba, odnosno pravnih osoba koje nisu u sustavu PDV-a i da će se plaćati pristojbe koje će biti 50 posto niže u odnosu na postojeća  izdavanja i maksimalno ćemo pojednostaviti tu proceduru - rekao je Zdravko Marić.

Poduzetnici će moći od sljedeće godine i odbiti pola pretporeza za novi auto, a mali poduzetnici će ulaziti u sustav PDV-a tek s 300.000 kuna prihoda. Za rabljene aute se više neće plaćati porez, ali će ga zamijeniti pristojba. 

Cigarete opet poskupljuju

Od Nove godine opet poskupljuju i cigarete. Prikupljanjem sve više prihoda od poreza, Vlada ipak planira pokriti povećanu potrošnju i tako smanjiti iz godine u godinu javni dug i manjak u proračunu. Gospodarski rast će nam do 2020. godine godišnje biti slabašnih 2,5 do 3 posto.

Ekonomist Željko Lovrinčević kaže da Vlada očito ne koristi dobra vremena za provođenje reformi. Već krajem sljedeće godine u EU se očekuje opet usporavanje ekonomije, a onda će se i Hrvatska naći u problemima zbog manjeg izvoza i manjeg prihoda od turizma.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:20

Propuštena prilika

- Proračun se zbog tri ljetna mjeseca puni bolje nego je prava snaga ekonomije. Proračun je nastavak postojeće politike bez većih zahvata. Dobitnici su oni koji su izlobirali povećanje poput vojnog proračuna i branitelji - kaže Lovrinčević.

On upozorava da zbog neprovođenja reformi u sustavu plaća u javnom sektoru, Hrvatska će se suočiti s odlaskom vrhunskih stručnjaka u zdravstvu, znanosti i ostalim područjima, dok će u njemu ostati oni koji su i sada višak

1,4 milijarde kuna ide 2018. godine za povećanje plaća za oko 240.000 zaposlenih u javnoj i državnoj službi. Nema novih povišica, to je rezultat ovogodišnjih
1,2 milijarde kuna više ide za mirovine. Većinom se radi o blagom porastu mirovina oko dva posto za sve umirovljenike, ali i rast povlaštenih mirovina.
793 milijuna ulaganja u Ministarstvu obrane, najznačajnija stavka je prva rata za kupnju novih ratnih zrakoplova za koju sljedeće godine ide 350 mil.
500 milijuna više ide za zdravstvo sljedeće godine, a rebalnsom ove godine su dobili 1,1 milijardu kuna više za krpanje rupa. Ali to neće biti dovoljno...
252 milijuna kuna više ide za subvencije u poljoprivredi sljedeće godine. Za rodiljne naknade koje su povećane, ide 156 milijuna kuna više
500 milijuna kuna više ide ministarstvu znanosti i obrazovanja. Iako dio ide na plaće, novac bi trebao biti dovoljan za pripremu i početak reforme
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 340
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.