News

Komentari 16

Posljedice pandemije na psihu djece, ravnatelj Roić: 30 posto više djece u Klaićevoj bolnici

Posljedice pandemije na psihu djece, ravnatelj Roić: 30 posto više djece u Klaićevoj bolnici

Goran Roić je rekao da sigurno ostaju neke posljedice na psihičko zdravlje djece koja završi u bolnici zbog covida

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu se za emisiju N1 oglasio po pitanju djece i njihovog psihičkog zdravlja tokom pandemije. 

- Moram se zahvaliti svim medicinskim djelatnostima, unatoč svim ovim okolnostima, ne samo covida, nego i potresa koji je na bolnicu ostavio veliki trag, sve se medicinske djelatnosti odvijaju i dalje. I ovaj zadnji uspjeh s malom Anđelom koja je došla pred više do pet mjeseci s izuzetno teškim ozljedama šest organskih sustava, ali hvala bogu, završilo je tako da je otpuštena kući kao zdravo dijete - rekao je Roić. 

Roić je u emisiji rekao da Klinika ide u korak sa stupnjem razvoja europske i svjetske medicine.

- Naš problem je problem daljnjeg razvoja, znate za projekt Nacionalne dječje bolnice. U Klaićevoj smo kontinuirano od 1951., napravila je svoju veliku misiju i mogu reći da je postala brend, no jednostavno smo prerasli kapacitete same bolnice i infrastrukturne kapacitete. Mislim da je jedino rješenje, jedini način kvalitetnog daljnjeg rada, razvoj nove Nacionalne dječje bolnice - govori Roić. 

Projekt za bolnicu u Blatu je stalna tema i o tome se dugo priča, a navodno bi trebala biti završena do 2028. godine. 

-  Završena je opsežna studija izvodljivosti koja je pretpostavka za sve daljnje korake. Sve ovisi o nama, sinergiji grada i države i čitave društvene zajednice da prihvati taj model i da ta bolnica postane realnost - kaže Roić. 

U emisiji mu je postavljeno pitanje za djecu i pandemiju te ostavlja li kakve posljedice na djecu koja su završila u bolnici zbog covida. 

- Još uvijek ne znamo sve činjenice o mogućim kasnijim komplikacijama. Ima sada naznaka da ima nekih posljedica na zdravlje koje zahtijevaju i daljnje praćenje i zdravstvenu skrb. No htio bih istaknuti, naš zavod za psihijatriju i psihološku medicinu, mi smo 30-ak posto više pacijenata imali u ovom periodu. Očito su uvjeti života rada koje nosi covid, ostavili posljedice ne samo na fizičko zdravlje, nego i psihu djeteta. Općenito su to tjeskoba, nemir, zatvorenost, promjena ponašanja u odnosu na ranije… Dugo je sve ovo trajalo, logično je da je ostavilo posljedice - odgovorio je. 

 

 

 

Najčitaniji članci