Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Posljednje izbjeglice napustile kamp, zatvaraju ga u petak

Za vrijeme rada kampa u slavonskobrodskoj bolnici rođeno je šest beba kojima će u dokumentima biti upisano mjesto rođenja Slavonski Brod, dvoje od njih dobilo je i ime po Hrvatskoj

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
6 komentara

Kako je iz Ravnateljstva policije prije tjedan dana najavljeno u petak se službeno zatvara Zimsko prihvatno – tranzitni centar Republike Hrvatske u Slavonskom Bodu. U srijedu su iz kampa prema Zagrebu odvezli posljednju skupinu od 62 migranta tako da je u četvrtak kamp osvanuo prazan. U petak će kamp biti i službeno zatvoren, nakon nešto više od pet mjeseci rada. Zimski prihvatno – tranzitni centar u Slavonskom Brodu otvoren je 3. studenog 2015. godine pred samu zimu kada su u Opatovcu uvjeti za izbjeglice, a i one koji su skrbili o njima postali nehumani. Tijekom pet mjeseci kroz kamp na Bjelišu prošlo je oko 344000 izbjeglica i migranata. 

POGLEDAJTE VIDEO: I posljednje izbjeglice napustile zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu

Njih oko 162 zatražilo je azil u Hrvatskoj. Svi su oni nakon pružene pomoći u hrani, odjeći, a onima kojim je zdravlje bilo ugroženo i medicinska nakon nekoliko sati zadržavanja odvezeni dalje vlakom prema Sloveniji i Zapadnoj Europi. Osim dva incidenta kada je nekoliko desetaka izbjeglica iskočilo iz vlaka i pobjeglo u grad, većih problema u kampu nije bilo. Za vrijeme rada kampa u slavonskobrodskoj bolnici rođeno je šest beba kojima će u dokumentima biti upisano mjesto rođenja Slavonski Brod, dvoje od njih iz Sirije dobilo je i ime po Hrvatskoj, djevojčica Kroacija i dječak Hrvoje Muhamed.

Zimski prihvatno - tranzitni centar ne bio mogao funkcionirati bez nesebičnog zalaganja brojnih volontera humanitarnih organizacija pod okriljem Crvenog križa Hrvatske, Hrvatskih policajaca,  medicinskog osoblja, radnika  Javnih radova i mnogih drugih koji su na razne načine pomagali da se izbjeglicama olakša na njihovom teškom i neizvjesnom putu. Upravo zbog takvog humanog odnosa Hrvatska je dobila brojne međunarodne pohvale, od kojih su najveća ona od izbjeglica i migranata koji su rekli da se nigdje nisu osjećali bolje i sigurnije. Ukupno od početka izbjegličke krize koja je zahvatila Hrvatsku u rujnu 2015. godine kada je Mađarska zatvorila granične prijelaze sa Srbijom Horgoš kroz našu zemlju je prošlo oko 660000 izbjeglica.
 

Iz Zimskog prihvatnog – tranzitnog prihvatnog centra dan prije službenog zatvaranja počela je selidba humanitarnih organizacija koje sa sobom odvoze svoju opremu, među kojima su i kućice koje su im koristile u njihovom radu. Sva oprema koja ostane biti će podijeljena centrima za zbrinjavanje i spašavanje. Inače u kamp je teško ući bez temeljitih provjera, kako bi se isključile mogućnosti da opremu odvezu oni koji na to nemaju pravo.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message