Obavijesti

News

Komentari 27

Poslodavci neće imati pravo tražiti od radnika da se cijepe

Poslodavci neće imati pravo tražiti od radnika da se cijepe

Pred ovom dilemom naći će se mnogi vlasnici tvrtki koji se žele osigurati da imaju zdrave radnike, a pogotovo oni čiji zaposlenici dolaze u bliske kontakte s klijentima ili kupcima

VIDEO

S prvim odobrenjima i početkom primjene cjepiva protiv Covida-19, na globalnoj razini pojavila se dilema treba li i smije li cijepljenje biti obavezno za građane, ali i zaposlenike. Ako država ne propiše obvezu cijepljenja za sve, mogu li poslodavci svojim radnicima naložiti da se cijepe ako žele zadržati posao ili ako se uopće žele zaposliti?

Pred ovom dilemom naći će se mnogi vlasnici tvrtki koji se žele osigurati da imaju zdrave radnike, a pogotovo oni čiji zaposlenici dolaze u bliske kontakte s klijentima ili kupcima, od trgovaca do ugostitelja, koji bi procijepljenost u svojim redovima mogli iskoristiti kao dobar marketinški alat. Dođite u naš restoran i hotel, naše osoblje neće vas zaraziti, poruka je koja bi uskoro mogla kolati društvenim mrežama, piše Poslovni.hr.

No, za razliku od američkog pravnog sustava koji bi takvu praksu već sad mogao podržati, o čemu se u američkim medijima već na veliko raspravlja, u Hrvatskoj neće biti moguće narediti zaposlenicima da se cijepe, ističe Viktor Gotovac, profesor na Katedri za radno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

- Ako država ne donese zakon o obveznom cijepljenju protiv Covida za sve ili za neke skupine građana, što se po svemu sudeći neće dogoditi, već će se ići na edukativno promotivnu kampanju, poslodavci nemaju pravo nametati obvezu cijepljenja, to bi bilo ograničenje temeljnog prava i bilo bi protuustavno - poručuje Gotovac svima koji će se naći pred ovom dilemom.

- Naoko, zvuči vrlo logično da se nakon ranjivih skupina i zdravstvenih djelatnika, protiv Covida-19 cijepe svi oni koji na neki način imaju kontakte, tu su sektor prijevoza, turizam, brojne uslužne djelatnosti, djelatnici u socijalnoj skrbi… Puno je takvih djelatnika, pa i poslodavaca kojima bi mogli pasti na pamet da se svi zaposleni trebaju cijepiti, pogotovo ako se i oni sami odluče cijepiti kada to bude dostupno - rekao je.

- Neki bi tako mogli tražiti od radnika da se cijepe, te im prijetiti otkazom ako to odbiju, nekima bi cijepljenje čak mogao biti uvjet za zapošljavanje. Sve su to zamke u koje se poslodavci ne bi smjeli uhvatiti, jer samo država smije uvesti takvu izvanrednu mjeru, i samo država smije kontrolirati provedbu takvog zakona - ističe Gotovac.

Loše posljedice

U suprotnom, kad bi se takva sloboda omogućila, poslodavci antivakseri i pristalice različitih teorija zavjere koje kolaju u javnosti, mogli bi jednako tako svojim radnicima braniti da se cijepe protiv Covida-19, što bi također imalo loše posljedice. Također, ovakvo nametanje od strane poslodavaca izazvalo bi sukobe sa zaposlenicima i smanjilo produktivnost. Mnogo učinkovitija je edukacija i podizanje svijesti među građanima i djelatnicima, smatra profesor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina