Obavijesti

News

Komentari 100

Poslovi Bandića i Peteka od 75 milijuna kuna: Osvijetlili su si i put u Remetinec za 201.000 kn

Poslovi Bandića i Peteka od 75 milijuna kuna: Osvijetlili su si i put u Remetinec za 201.000 kn

Elektrocentar Petek je poslove dobivao na javnom natječaju i uglavnom je u metropoli gradio rasvjetu. Najveći posao mu je lanjskih 13 milijuna kuna za skladišta na Jakuševcu, te 4,1 milijuna vrijedno natkrivanje tržnice

VIDEO

Tvrtka Elektrocentar Petek čiji je vlasnik Krešo Petek uhićen zbog davanja mita i namještanja javnih natječaja, kroz godine je poslovala s nizom državnih institucija i tvrtki. Od MUP-a, preko Ministarstva branitelja, Ministarstva financija, pa do državnih tvrtki i niza gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Afera Janaf

Pokretanje videa...

VIDEO VIJESTI 17.09.2020. 01:12

Najveći posao s Holdingom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S Gradom Zagrebom i njegovim Zagrebačkim holdingom su u zadnjih osam godina sklopili 80-ak ugovora koji su s PDV-om vrijedni oko 75 milijuna kuna, a mahom se radi o gradnji javne rasvjete u nizu ugovora koje su dobivali na natječajima.

Podaci su do kraja ožujka ove godine.

Najveći pojedinačni posao su sklopili lani sa Zagrebačkim holdingom, a radi se o gradnji natkrivenih skladišta s infrastrukturom na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec.

Ponudili su najnižu cijenu na javnom natječaju i dobili posao vrijedan s PDV-om oko 13 milijuna kuna. Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave za taj se slučaj nije žalio nitko od konkurencije.

Tužiteljica zatražila razrješenje: Suprug joj je osumnjičen da je čuvao Kovačevićev novac
Tužiteljica zatražila razrješenje:  Suprug joj je osumnjičen da je čuvao Kovačevićev novac

Trenutačno im je nezavršen i projekt natkrivanja Tržnice Špansko vrijedan 4,1 milijun kuna. Također su ga dobili lani na natječaju zajedno s tvrtkom Mipek koja je vlasnički i obiteljski povezana s Petekom. Kako saznajemo, tu su tražili produženje roka za završetak. Mipek je prije tri godine za pola milijuna kuna dobavio i dio ograda za tramvajska stajališta. 

Krešo Petek je u intervjuima rekao da voli poslovati s državom i državnim tvrtkama jer je sigurnije nego s privatnicima. Ali u jednom od snimljenih razgovora se pohvalio da on rješava "70 posto poslova, 20 posto Miroslav, a 10 posto odjel javne nabave". A i tih 10 posto je da "održe ritam".

A kako je to izgledalo vidi se iz istrage protiv Peteka, Dragana Kovačevića iz Janafa, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića. Natječaji su namješteni, tvrde istražitelji,  Petek je imao povlaštene informacije, a dio nižerangiranih je priznao i krivnju. 

Petek: Zagreb propada uz Bandića, premijer ga podržava
Petek: Zagreb propada uz Bandića, premijer ga podržava

Milan Bandić je također USKOK-ov optuženik u drugim slučajevima, no kada smo se raspitivali o Peteku u Gradu, naši sugovornici tvrde da Elektrocentar Petek nije jedna od tvrtki koje posluju s gradom, vode velika gradilišta vrijedne desetka milijuna kuna i dolaze u zgradu gradske uprave na razne koordinacije oko vođenja projekta na velikim gradilištima.

- Oni su uglavnom radili javnu rasvjetu, ali i to je mali dio u odnosu na sve izgrađeno tijekom osam godina. Nisu imali neka veća gradilišta i kada je sve ovo puklo, čudili smo se kako tvrtka na javnoj rasvjeti može imati prihod od 680 milijuna kuna, pa smo tek onda vidjeli da su oni i građevinska tvrtka i imaju milijunske poslove s državom i njenim tvrtkama.  Na kvalitetu Petekovih radova nije bilo niti pohvala niti žalbi - kaže nam sugovornik iz gradske uprave.

U Zagrebačkom holdingu su nam također rekli da su oba velika posla za njih dobili na natječaju, te da oni nisu zastupljeni kao izvođač. Tu i tamo su imali dobavu opreme u zajednici s drugim ponuđačima. 

Nakon Jelisavca, krivnju u aferi Janaf priznali Gašparac i Maras
Nakon Jelisavca, krivnju u aferi Janaf priznali Gašparac i Maras

- Nikada nitko nije urgirao za tu tvrtku ili je spominjao kao nekog relevantnog i važnog izvođača - kažu nam i u Holdingu.

A gradnja ili modernizacija dijela zagrebačke rasvjete čini barem polovicu ugovora kroz godine. Petek je imao dva ugovora o modernizaciji i izvanrednoj izgradnji rasvjete prije četiri, odnosno pet godina, a oni su zajedno teški preko osam milijuna kuna. Ali tu je i niz pojedinačnih projekata rasvjete. Elektrocentar Petek su osvijetlili i Trg kralja Tomislava za 1,2 milijuna kuna, Zagrebačku aveniju za 2,4 milijuna kuna, pothodnike kod fontana u Hrvatske bratske zajednice za skoro 900.000 kuna, lani dio Avenije Marina Držića za skoro pola milijuna kuna.

U Sesvetama su prije dvije godine sanirali rasvjetu Sportsko rekreacijskog centra za 1,5 milijuna. Ove godine će oni za 375.000 kuna završiti osvjetljenje rotora i parkinga kod nove žičare. Od nešto većih poslova s rasvjetom tu je i osvjetljenje Mirogojske ulice od prije dvije godine vrijedno 727. 000 kuna. Ovo su iznosi iz natječaja, treba dodati PDV.

Plenković o aferi Janaf: Očekujem pojašnjenja DORH-a
Plenković o aferi Janaf: Očekujem pojašnjenja DORH-a

Zanimljivost je da je Petek još prije sedam godina za 201.000 kuna izgradio rasvjetu na dijelu  Remetinečke ceste koja vodi ka zatvoru Remetinec u kojem se sada nalazi Petek kao prvoosumnjičeni u aferi Janaf, a u Remetincu je skoro dva mjeseca proveo i Milan Bandić 2014. i 2015. godine. Remetinec je bio boravište i niza ostalih uglednika i političara.

Petek je na natječajima za Zagreb ili Zagrebački holding dobio i izgradnju ili revizije trafostanica, u zajednici s drugima dobavljao je žarulje za semafore, signalnu opremu, crpne agregate, električne potrepštine, punjače za akumulatore, a jednom čak i drvene pelete za 100.000 kuna. Sve su to manji ugovori. A kada se javljao za izgradnju dvije ulice ili jedne vodospreme, uvijek je tu nositelj ponude bila neka veća građevinska tvrtka poput Samoborke. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...