Obavijesti

News

Komentari 116

Posrnuli tajkun: Nemamo za plaće, evo vam zato rakije...

Posrnuli tajkun: Nemamo za plaće, evo vam zato rakije...
1

Marinko Mikulić, vlasnik tvrtke iz Đakova u stečaju, mora namiriti radnike sa 6 milijuna kuna, a osim 266 tona rakije nema druge imovine. Stečajni upravitelj četiri godine pokušava prodati rakiju, ali mu ne ide

VIDEO

Pan trgovina, jedna od tvrtki nekadašnjeg moćnika Marinka Mikulića, čije je sjedište bilo u Đakovu, od siječnja 2013. godine ne može se “riješiti” 266.600 litara rakije i oko 870 litara čistog alkohola.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:17

Alkohol godinama stoji u trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu i čeka svoga kupca, a prodajom bi se namirio dug od šest milijuna kuna Pan trgovine prema 343 radnika. Ali među vjerovnicima su i Pan trgopromet, koji potražuje gotovo 52 milijuna kuna, te država, koja traži više od 12 milijuna kuna. Ukupni dugovi propale Pan trgovine penju se na 92 milijuna kuna. Ako se i kupac za alkohol nađe, slaba je to utjeha onima koji godinama čekaju na zarađeni novac.

– To je sve presporo. Da smo sve ove godine rakiju prodavali litru po litru na ulici, do sada bismo je prodali – rekla je radnica Pana, koja vjeruje kako bi u dubokoj starosti mogla dobiti nešto od svoje zarade.

Među rakijama najviše je jabukovače - oko 134.000 litara, potom kruškovače s oko 73.000 litara. Kao i u prethodnim dražbama, alkohol i rakija se prodaju zajedno. Kad bi se prodavala odvojeno, povećao bi se trošak zbog pretakanja i ponovnog pakiranja. Rok za prikupljanje pisanih ponuda na najnovijoj dražbi je 23. listopada.

- Postoje upiti iz Slovačke, ali preko posrednika. Uzeli su uzorke. No od dražbe do dražbe cijena je svaki put 20 posto niža – rekao je Zoran Subotić, stečajni upravitelj, koji nije mogao ni sanjati da će jednom prodavati rakiju u stečaju. Početna cijena rakije je 2,56 milijuna kuna bez PDV-a, dok se na prvoj dražbi prodavala za 10 milijuna. Ako netko i kupi rakiju, morat će platiti i nemalu trošarinu državi, kao i trošak premještanja rakije iz sadašnjeg trošarinskog skladišta u novo skladište.     

Ima rakije da prekrije cijelo nogometno igralište

Iza propale Pan trgovine ostalo je gotovo 134.000 litara jabukovače, potom 73.000 litara kruškovače. Ima tu i lozovače, višnjevca i rakije od breskve. U alkoholnom paketu prodaje se i 870 litara špirita, odnosno čistog alkohola. I to je jedina imovina koju ima ta propala tvrtka i koju mogu prodati kako bi namirili prvo zaostale plaće radnicima, a onda i svi ostali vjerovnici. Iako je lani na skladištu izbrojeno 274.000 litara alkohola, stečajni upravitelj Subotić kaže da je ima 8000 litara manje jer su lani vjerojatno pogrešno izbrojili sve te litre.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.