Obavijesti

News

Komentari 45

Postajemo e-Građani: Čekanje na šalterima odlazi u povijest?

Postajemo e-Građani: Čekanje na šalterima odlazi u povijest?
1

Vlada u četvrtak potvrđuje odluku. Svi ćemo moći iz udobnosti vlastita doma elektronički zatražiti novu osobnu ili putovnicu, ili pak izdavanje rodnog lista

VIDEO

Vlada će na sjednici u četvrtak potvrditi odluku o pokretanju projekta e-Građani koji bi u konačnici svim građanima trebao omogućiti da primjerice, ne mičući se iz svog doma elektroničkim putem, zatraže novu osobnu iskaznicu ili putovnicu te izdavanje rodnog lista. 

Sve će se odvijati u tri faze, a za početak će do kraja ljeta država stvoriti platformu koja će građanima omogućiti uvid u  podatke koje o njima ima bilo koje tijelo državne uprave. Do kraja godine građani bi već mogli imati uvid u dio baza koje o njima vodi državna administracija. 

Tako bi, rekao je za Novi list pomoćnik ministra uprave Darko Parić, elektroničkim putem mogu provjeriti sve podatke koje o njima ima Hrvatsko mirovinsko osiguranje, odnosno kolika su bila njihova primanja i koliko je na njih uplaćeno doprinosa. 

Spremne su i baze Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz kojih će zainteresirani moći iščitati tko su njihovi liječnici ili stomatolozi, podaci Porezne uprave, što znači da bi svaki pojedinac mogao imati uvid u svoju poreznu karticu. 

Ako škole vode elektronički imenik, roditelji će moći pogledati  ocjene svoje djece, komunicirati s razrednikom elektroničkim putem.  U sljedećoj godini plan je da se razvije sustav certificiranja, pa će svaki građanin koji želi komunicirati s državnom upravom elektroničkim putem dobiti certifikat, vjerodajnicu koja će mu kad sustav u potpunosti zaživi omogućiti da elektroničkim putem od državne uprave zatraži pojedini dokument. 

Tako će svaki građanin, koji to želi aktivirati svoj korisnički pretinac, u koji bi dobivao sve podatke o svojim statusima i zahtjevima prema državnoj upravi.  

Komunikacija s državnom upravom bila bi, objašnjava Parić, nešto poput e-bankarstva.  

- Ako možete platiti račune, otvoriti štednju ili prebaciti novac s računa na račun elektroničkim putem nema razloga da tako ne zatražite rodni list, novu osobnu iskaznicu ili putovnicu - rekao je Novom listu Parić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...