Obavijesti

News

Komentari 18

Postavljen spomenik 'Otac i sin' za oca i najmlađu žrtvu Ovčare

Postavljen spomenik 'Otac i sin' za oca i najmlađu žrtvu Ovčare

Zapovjednik Sajmišta Petar Kačić poginuo je u borbi. Sin Igor je odveden iz dvorišta vukovarske bolnice na Ovčaru i smaknut samo zato što mu je otac bio branitelj

VIDEO

U Vukovaru, na Trgu Matije Gupca, postavljen je u bronci izliven spomenik nazvan Otac i sin. Posvećen je ubijenom zapovjedniku Sajmišta Petru Kačiću i njegovom također ubijenom 16-godišnjem sinu Igoru, najmlađoj žrtvi Ovčare.

Igor je odveden iz dvorišta vukovarske bolnice na Ovčaru i smaknut samo zato što mu je otac bio branitelj. Grad Vukovar je još prije desetak godina postavio spomenik njima dvojici, ali je on bio izrađen od kamena i s vremenom je propao pa je uklonjen zbog sanacije. Zbog toga su Zvonimir Orčić i Josip Cvrtila izradili djelomično izmjenjeni spomenik koji je potom izliven u broncu i u ponedjeljak postavljen na novo počasno mjesto, u park u širem centru grada.

Na postavljanju i otkrivanju novog spomenika bila je i Petrova supruga, a Igorova majka Irena Kačić (69).

- Ovaj mi spomenik jako puno znači, posebno što je postavljen na ovo novo mjesto. Onaj prošli nije mi se sviđao i bio je postavljen na osamljenom mjestu van grada gdje se nije moglo ni doći zapaliti svijeću. Ovaj spomenik nije samo za Petra i Igora, nego za sve očeve i sinove koji su zajedno poginuli u Domovinskom ratu, a u Vukovaru ih je bilo puno - kazala je ganuta izgledom novog spomenika Irena Kačić.

Otac je poginuo u borbi

Zapovjednik Sajmišta Petar Kačić poginuo je u borbi. Par dana prije toga bio je ranjen ali je unatoč ozljedi otišao nazad na bojište kod svojih vojnika. Poginuo je 2. listopada, na prvoj crti. Irena i Igor prvo su se skrivali u podrumu svoje kuće no, kada je vojska počela jače napadati Sajmište morali su otići u atomsko sklonište gdje su dočekali okupaciju cijelog grada. Oboje su završili u dvorištu bolnice gdje je majka vidjela kako Šljivančanin, na samom izlazu iz bolnice, izdvaja njenog sina i stavlja u kolonu s ostalim muškarcima.

- Rekla sam mu 'zašto njega, on je dijete, ima 16 godina' ali Šljivančanin je rekao 'mi ćemo to provjeriti'. Kasnije sam čula da su ga na Ovčari i odvojili s namjerom da ga puste, ali se tamo našao jedan naš susjed i rekao 'ovo je sin ustaše koji brani Sajmište, ne može on'. I zato su ga ubili - prosjeća se Irena.

Nakon što je pronađeno Igorovo tijelo u njegovom džepu pronađen je lančić sa njegovim imenom, zdravstvena iskaznica, drveni delfinčić kojega je izradio u skloništu.

- To sam uzela i to mi je jedino od njega ostalo - kaže mama Irena koja od progonstva živi u Rijeci jer se u Vukovar, kaže, nikada nije imala snage vratiti. Dođe u mimohod u studenom, bude nekoliko dana, i ode. Sada će moći i zapaliti svijeću kod spomenika suprugu i sinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak