Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
199 komentara

'Poštene direktore naziva se lopovima, što je nedopustivo!'

Nakon što je prijedlog izmjena Zakona o doprinosima izazvao burne reakcije poduzetnika, oglasila se Udruga građana-profesionalnih računovođa s izračunom novih troškova koji bi nastali

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
199 komentara

Priopćenje Udruge građana-profesionalnih računovođa prenosimo u cijelosti:


Poštovani,
obraćamo Vam se vezano za objavljeni Nacrt izmjena zakona o doprinosima i čl.8 istoga.
U vidu akcijskog plana za rasterećenje poduzetnika smatramo neprihvatljivim povećanje osnovice svih direktora i izjednačavanje sa samostalnom djelatnošću obrta koji plaćaju porez na dobit.

PODUZETNICI SE BUNE 'Prođe li Zakon o doprinosima, stavit ćemo ključeve u bravu!'
Naime obrtnici „dobitaši“ su oni koji imaju prihod najmanje 3 mil. kuna, te se s njima pokušava izjednačiti SVE članove uprave/direktore. Drugim riječima, i onaj mikro poduzetnik koji ostvaruje godišnje do 120.000 kn (takvih je prema podacima Fine u 2017.g. bilo 36.000 !) morao bi plaćati doprinose na trenutnu osnovicu od 8.822,00 kn koja od naredne godine se povećava (prema objavljenim podacima DZS-a na 9.271,90 kn !) a to je za te mikro poduzetnike nemoguće iz ostvarenih prihoda ispuniti (ne uzimajući u obzir i ostale troškove). To znači masovno zatvaranje tvrtki ili blokade računa tvrtki.


Jednostavnom računicom vidljivo je da bi tvrtka mogla ispuniti navedene kriterije potrebno je minimalno cca 360.000 kn prihoda godišnje, što bi značilo da se ovim potezom brišu sve tvrtke „mali porezni obveznici“ van sustava PDV-a obzirom ne bi mogli ispuniti svoje zakonske obveze.

Tablica 1 – primjer obračuna plaće prije i nakon predviđenih izmjena 


*u primjeru je samac iz Zagreba

Iz gore navedenog primjera je vidljivo da bi prema predviđenim izmjenama član uprave/direktor morao osigurati 53.026,84 kn više sredstava za isplatu plaće odnosno minimalno 129.621,20 kn godišnje samo za plaću što smatramo direktnim udarom na mikro poduzetnike.
Nadalje, smatramo u najmanju ruku uvredljivim u obrazloženju napisati da se isto uvodi radi sprječavanja zlouporabe propisa bez ikakvog dodatnog objašnjenja. Time se direktno SVE članove uprave/direktore koji pošteno posluju i ispunjavaju svoje zakonske obveze indirektno naziva lopovima što je nedopustivo.
Tražimo hitno objašnjenje nadležnih i dopunu obrazloženja, u suprotnom ćemo biti prisiljeni ovakvo postupanje prijaviti Europskoj komisiji.
Također tražimo ukidanje sporne odredbe nacrta izmjena zakona o doprinosima radi pogubnih posljedica na mikro poduzetnike.

Podsjetimo, nakon što je prijedlog izmjena Zakona o doprinosima došao u javnu raspravu, poduzetnici su se pobunili na najavu da će ubuduće direktori poduzeća morati imati brutto plaću od 11.000 kuna.

Zadar: Ministar financija Marić dao izjavu za medije o poreznoj reformi MARIĆ SE BRANI 'Onima koji vrijedno privređuju i rade želimo samo olakšati...'

Ministar financija Zdravko Marić je danas  u Zadru rekao kako prijedlog nije usmjeren protiv poduzetnika.

- Ovim izmjenama prije svega ciljamo na zlouporabe koje smo uočili. Dobar dio poduzetnika se prijavljivao na minimalne plaće, a ono što smo vidjeli u proteklom razdoblju je bila situacija zapravo da su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme. Današnje puno radno vrijeme je 40 sati tjedno. A mi dolazimo do situacije da za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću odnosno 48 kuna mjesečno imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž. S jedne strane imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika dohodaša u odnosu na ove poduzetnike, gdje obrtnik dohodaš praktički nema nikakvih mogućnosti nego ima zakonom propisane određene granice i sukladno tome postupa, dok s druge strane poduzetnik može biti u puno povoljnijem poreznom tretmanu - kazao je ministar Marić. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Zadar: ministar financija Zdravko Marić u ljetnom izdanju o poreznoj reformi Reporterka: Rozeta Bogeljić

Objavljuje 24sata Politiko u Subota, 18. kolovoza 2018.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message