Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
52 komentara

'Postigla sam sve kako se moj Rudi nikad ne bi zaboravio...'

Na njegov avion zapucala je protuzračna obrana bosanskih Srba. Avion se srušio kraj Nove Gradiške, a pilot je pao u Savu i poginuo. Njegove posmrtne ostatke supruga je preuzela tijekom 1997. godine...

Foto: Privatni album
52 komentara

Mislim da sam bez gorčine prema ikome te otvorena srca postigla sve što sam zacrtala kako se moj Rudi ne bi zaboravio, kazala je supruga Ljerka Perešin.

Pilot Rudolf Perešin postao je junak Domovinskog rata još 1991. godine kad je iz tadašnje JNA avionom, MiG-om 21 R, prebjegao iz tadašnje federalne vojske iz Bihaća u Klagenfurt. Nakon četiri dana iz Austrije se vratio u Zagreb. Postao je zapovjednik elitne 1. lovačke eskadrile HRZ-a. Poginuo je tijekom operacije Bljesak.

Na njegov avion zapucala je protuzračna obrana bosanskih Srba. Avion se srušio kraj Nove Gradiške, a pilot je pao u Savu i poginuo. Njegove posmrtne ostatke supruga je preuzela tijekom 1997. godine. Pokopala ga je na Mirogoju, ali čvrsto je odlučila da će učiniti sve kako ga ne bismo zaboravili.

- Ne mogu živjeti a da u meni bude mržnja. Mislim da je puno lakše kad ja nekome trebam oprostiti nego da je drukčije i da netko treba oprostiti meni. Zato sam osobi koja je pucala na mog muža već oprostila. Što se Rudija tiče, u Vukovaru već 13 godina postoji ulica koja nosi njegovo ime. U Zadru je njegova bista, kao i u Gornjoj Stubici. Ondje sam pokrenula veliko događanje Susreti za Rudija. Tijekom tri dana djeca slušaju predavanja o njemu, Domovinskom ratu, promociji zanimanja pilota. Tu su izložbe, sportska natjecanja i slično - objašnjava ona dodajući kako ove godine s velikim ponosom otvaraju radove na spomen kući Rudolfa Perešina, koju grade u Gornjoj Stubici, 500-tinjak metara od njegove rodne kuće. Uz osobne memorabilije kuća će imati edukativnu svrhu za školarce, koji će učiti o njemu i njegovoj ulozi u Domovinskom ratu.

- Naša kći puno radi, ali kao svoju nasljednicu u očuvanju Rudijeve ostavštine vidim unuku Karlu, koja ima 13 godina i pomaže mi u svemu - zaključila je Ljerka Perešin.

Tema: Domovinski rat

Možda vas zanima i ovo:
Message