Obavijesti

News

Komentari 34

Postrožili kazne za prepisivače i kradljivce na državnoj maturi

Postrožili kazne za prepisivače i kradljivce na državnoj maturi

Maturanti i ostali pristupnici državnoj maturi, ove će godine mnogo riskirati odluče li se za prepisivanje, varanje ili krađu ispita. Nacionalni centar postrožio je kazne...

VIDEO

 Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja umnogostručio je kazne te će kandidatima koji budu uhvaćeni prevari biti onemogućeno pristupanje ostalim ispitima državne mature u tekućoj godini, kao i zabranjen izlazak na ispite u narednoj. Kradljivci ispita će moći biti kažnjeni i novčanom kaznom, nakon utvrđivanja razine prekršaja odnosno eventualnog pokretanja postupka, prenosi Srednja.hr.

Prepisivači i kradljivci ispita državne mature po novom puno riskiraju. Nova pravila jasno su naznačena u Pravilima o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature.

Za pristupnika počinitelja krađe Centar donosi odluku o poništenju ispita i o zabrani polaganja ispita u tekućoj i sljedećoj školskoj godini zbog teških povreda kojima je dovedena u pitanje zakonitost provedbe državne mature prema članku 31., stavku 4. Pravilnika o polaganju državne mature.

Kradljivci ispita, moći će biti i zakonski gonjeni te terećeni materijalnom kaznom, ako tako utvrdi NCVVO, a što se propisuje na sljedeći način u Pravilima: Centar će nakon utvrđivanja štetnih posljedica krađe i/ili otkrivanja ispita odlučiti o mogućoj materijalnoj šteti i pokretanju postupka za naknadu štete.

Kada je riječ o prepisivanju te drugim oblicima varanja na ispitima državne mature, Pravila o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature, kažu sljedeće:

Osim mjera koje su propisane i koje se poduzimaju prema članku 38. Pravilnika o polaganju državne mature Centar donosi odluku o zabrani polaganja ispita u tekućoj i sljedećoj školskoj godini zbog teških povreda kojima je dovedena u pitanje zakonitost provedbe državne mature prema člancima 29. i 31., stavku 4. Pravilnika o polaganju državne mature.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...