News

Komentari 3

Poštuju savjet EK-a: Litva će dopustiti željeznički tranzit ruske robe prema Kalinjingradu

Poštuju savjet EK-a: Litva će dopustiti željeznički tranzit ruske robe prema Kalinjingradu

Litva će poštivati savjet Europske komisije i omogućiti tranzit sankcionirane ruske robe željeznicom preko svog teritorija do Kalinjigradske oblasti, enklave odsječene od matične Rusije

Priopćilo je to u srijedu litavsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo u priopćenju također navodi da su prijašnja trgovinska pravila, prema kojima je prijevoz robe pod sankcijama bio blokiran, "bila prihvatljivija".

Litva smatra da pravila o tranzitu do Kalinjingrada mogu stvoriti "neopravdani dojam da transatlantska zajednica ublažava svoje stajalište i poziciju prema Rusiji".

Komisija je ranije u srijedu ocijenila da ne bi trebala postojati "nikakva zabrana" za tranzit robe željeznicom između ruske enklave Kalinjingrad i ostatka Rusije, uz izuzetak vojne opreme, pozivajući istovremeno na "ciljane i razmjerne" kontrole.

Bruxelles je precizirao propise koje zemlje članice EU-a mogu primijeniti u okviru sankcija vezanih za rat u Ukrajini.

Europske smjernice potvrđuju da cestovni tranzit ruskih prijevoznika robe pod sankcijama nije dozvoljen, ali da ne postoji nikakva slična zabrana za željeznički transport, pojasnila je Komisija u današnjem priopćenju.

Kalinjingradska oblast koja graniči s Litvom i Poljskom, članicama i EU-a i NATO-a, i ovisi o cestovnom i željezničkom prijevozu većine roba kroz Litvu, odsječena je od matične Rusije od 17. lipnja zbog sankcija koje je uveo Bruxelles.

Roba koja potpada pod humanitarnu kategoriju i robu od vitalne važnosti, poput hrane, izuzeta je iz sankcija EU-a.

Europski dužnosnici, uz podršku Njemačke, krajem lipnja nastojali su postići kompromis o pitanju Kalinjingrada, no prema izvorima Reutersa, Litva je imala ozbiljne rezerve prema bilo kojem rješenju koje bi se moglo protumačiti kao popuštanje Moskvi.

"Moramo se suočiti s realnošću, (Putin) ima veću prednost od nas. U našem je interesu pronaći kompromis", rekao je zadnjeg dana lipnja jedan od izvora, dodavši da je Kalinjingrad "svetinja" za Moskvu i da će se ishod dogovora vjerojatno doimati nepoštenim.

Jedno od rješenja koje se spominjalo je bilo da se promet između Rusije i Kalinjingrada ne smatra međunarodnom trgovinom jer je riječ o ruskom teritoriju te da se na temelju toga izuzme iz sankcija, no tada se roba ne bi smjela izvoziti, već koristiti isključivo u toj ruskoj eksklavi.

Rusiji je, prema trenutnim sankcijama, zabranjen prijevoz željeza, čelika i metala do Kalinjingrada kroz članice Unije, a na tom su se popisu u ponedjeljak našli cement i alkohol, dok će se ugljen zabraniti u kolovozu i naftni proizvodi u prosincu. Stoga će u konačnoj fazi otprilike pola tereta namijenjenog za Kalinjingrad biti na popisu sankcija.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članci