Obavijesti

News

Komentari 16

'Posude koje radim od blata iz Baranje traju i po 200 godina'

'Posude koje radim od blata iz Baranje traju i po 200 godina'
8

JEDINI U BARANJI Osim posuđa lončar Daniel Asztalos izrađuje nakit od bijelog močvarnog tla. Danielov nakit je vrlo brzo postao pravi hit, kao i njegove keramičke manekenke

VIDEO

Nakit je vjerojatno zadnja stvar koju bi majstor keramičar htio izrađivati, no ja nisam taj, govori Daniel Asztalos (52), jedini baranjski lončar. 

Kad je prije dvije godine proširivao ribnjak pored Starog mlina u Suzi, gledao je kako bager prekopava dno jezera i vadi nekakvu masnu zemlju iz koje voda nikako nije mogla isteći.


- Uzeo sam tu zemlju u ruke i vidio da se može lijepo oblikovati. Uzdahnuo sam i rekao: ‘Idem raditi nakit od baranjskog blata’ - priča Daniel, koji zemlju od koje izrađuje unikatni nakit zove divljom glinom jer u njoj ima nekih ostataka trunja. Danielov nakit je vrlo brzo postao pravi hit, kao i njegove keramičke manekenke koje će perle nositi oko vrata.

- Svaka ima svoje ime - Šantal, Dejzi, Žizel, Klaudija, Alexis, Žanmari... One su moje ‘barske dame’, a tako sam ih nazvao jer su one izrađene od materijala iz bare - pojašnjava Daniel, koji je glinu za svoj keramički nakit uzimao s različitih močvarnih staništa u Baranji. S jednog je mjesta uzeo čak i potpuno bijelo blato. Radi i lonce za koje kaže da mogu trajati 200 godina.


- Radim nakit od dravskoga kamenja, pa je izrada nakita od blata samo nastavak. Nakitom od kamenja htio sam naglasiti važnost toga kamenja - dodaje Daniel tvrdeći da obično močvarno blato može dobrim dizajnerskim rješenjima pretvoriti u najpoželjnijeg ženskog pratitelja. Kad je Danijel tek počinjao s lončarstvom i kad je imao nešto više slobodnog vremena, često su ga zvali da gostuje u vrtićima i djeci pokaže kako se iz gline mogu izraditi lonci.

- Tako sam ja okružem djecom sjeo za lončarsko kolo i napravio nekoliko predmeta da djeca vide kako izgleda taj zanat koji je skoro bio izumro. Znao sam im u ruke dati i malo gline kako bi i sami nešto pokušali napraviti - prisjeća se Daniel. Kad su ga odgojiteljice u vrtiću predstavljale djeci, govorile su da će on sjesti za stol i od komada gline napraviti lonac.


- Kad su kasnije djecu pitale što sam ja po zanimanju, djeca su u glas govorila da sam ja čarobnjak - sa smiješkom kaže Daniel, koji svoj zanat uistinu smatra čarolijom jer, kako tvrdi, kad od ničega napraviš nešto, to ne može biti drukčije nego čarobno. 

Svoje majstorije će i izložiti

U svojoj obrtničkoj radionici Daniel uskoro namjerava izložiti svoje keramičke majstorije. Nada se dobrom odazivu ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...