News

Komentari 93

Poticao je na nasilje i mržnju: Optužili vjeroučitelja Bagarića

Poticao je na nasilje i mržnju: Optužili vjeroučitelja Bagarića

Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac, onda da uđemo, tek su neke od stvari koje je tadašnji vjeroučitelj rekao osnovnoškolcima

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv bivšeg vjeroučitelja Krešimira Bagarića zbog poticanja na nasilje i mržnju. Od uhićenja bivšeg vjeroučitelja prošlo je godinu i pol dana, neko vrijeme je bio u istražnom zatvoru, a u međuvremenu je dobio i otkaz. Tereti ga se da je iznosio diskriminatorne stavove na satu vjeronauka, iskazivao netrpeljivost i da je spreman na nasilno ponašanje prema pripadnicima drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Sve to je i nametao učenicima.

Podsjetimo, Bagarić je preklani 29. studenoga na satu vjeronauka u jednom od osmih razreda OŠ Matije Gupca u Zagreb objasnio kako se trebala provesti “Oluja”.

'Glave na kolac, predsjednike treba ubiti' 

- Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac, onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni - rekao je učenicima. Snimka je nastala nedugo nakon presude Slobodanu Praljku u Haagu. Bagarić je djeci rekao i koga bi u Hrvatskoj trebalo ubiti.

- Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao - rekao je vjeroučitelj na nastavi. Razgovor je snimio netko od učenika, a nakon što je portal Index snimku objavio izbio je skandal.

Vjeroučitelj je krajem 2017. završio u istražnom zatvoru na nekoliko dana, a tužiteljstvo ga je osumnjičilo da je javno poticao na nasilje i mržnju za što je Kaznenim zakonom propisana kazna do tri godine zatvora. Krenula je istraga tijekom koje su ispitali učenike koji su bili nazočni na satu i koji su htjeli svjedočiti. Dio roditelja, naime, protivio se ispitivanju svoje djece. Saslušali su i asistenticu u nastavi.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u optužnici je predložilo da se okrivljeniku izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja vjeroučiteljske službe za određeno razdoblje.

Najčitaniji članci