News

Komentari 12

Potop na obali! Na otoku Žirju palo rekordnih 265 mm kiše

Potop na obali! Na otoku Žirju palo rekordnih 265 mm kiše

Olujni oblaci sinoć su zahvatili većinu dalmatinskih otoka protežući se od Mljeta, preko Korčule, Hvara, Brača, Šolte sve do obale i dijela Dalmatinske zagore

Već nekoliko dana Dalmacija bilježi promjenjivo i kišno vrijeme koje je donijela ciklona u srednjem Sredozemlju. No, pogoršanje koje je sinoć zahvatilo Dalmaciju sa subote na nedjelju, rekordnih je razmjera.

Apsolutni rekorder oborine bio je otok Žirje. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 1 sat iza ponoći tamo je pao ekstremnih 265 litre kiše po kvadratnom metru. No, zanimljivost je da je čak 192 mm palo u posljednjih 6 sati. O kakvim se količinama oborina radi najbolje govori podatak da u Splitu i Šibeniku u studenom prosječno padne 113 mm oborine. Na svu sreću rekordi su srušeni na otoku, jer na kopnu bi ovakva količina bila iznimno problematična zbog bujičnih voda, javlja Dalmacija danas.

Kišno je bilo i u ostalim mjestima Hrvatske. Meteo postaja Punta Planka zabilježila je 82 litre u po kvadratnom metru, a slijede Vodice 76, Starigrad Paklenica 73, Biograd na Moru 62 i Vela Luka s 51 litrom vode na kvadratnom metru.

Olujni oblaci sinoć su zahvatili većinu dalmatinskih otoka protežući se od Mljeta, preko Korčule, Hvara, Brača, Šolte sve do obale i dijela Dalmatinske zagore.

Ni, najsunčaniji otok na hrvatskoj obali, Hvar nije osta pošteđen nevremena.

– Odavno nije bilo jače nevere na otoku. U samo sat vremena palo je preko 25 litara kiše – kazao je Crometeo član iz Hvara. Iza sredine noći nevrijeme se počelo širiti prema kopnu, pa su obilne oborine, ponegdje i tuču dobili dijelovi Brača i Šolte.

U nedjelju se isto očekuje pretežno oblačno i nastavak padalina uz slabiju buru.

Najčitaniji članci