Obavijesti

News

Komentari 21

Potpisali: Gradit će školu koju najavljuju više od 20 godina

Potpisali: Gradit će školu koju najavljuju više od 20 godina
4

Radovi vrijedni 59,6 milijuna kuna počet će idućeg mjeseca, a rok za završetak je 22 mjeseca. Polovicu troška snosi Grad Split, a polovicu Ministarstvo obrazovanja

VIDEO

Gradonačelnik Ivo Baldasar i Petar Antić, direktor tvrtke Lavčević, potpisali su ugovor o gradnji dugo iščekivane OŠ Pazdigrad, koja će biti prva osnovna škola izgrađena u Splitu u posljednjih 25 godina. 

Radovi vrijedni 59,6 milijuna kuna počet će idućeg mjeseca, a rok za završetak je 22 mjeseca.

- Uspjeli smo u relativnom kratkom periodu riješiti sve odnose s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta oko gradnje. Radi se o školi koja će se financirati po pola, 50 posto Grad Split te 50 posto Ministarstvo. Drago mi je da je posao dobila splitska firma s dobrim rejtingom, Lavčević, što znači da će ovu školu graditi splitsko znanje i pamet - najavio je Baldasar.

Očekuje se da će oko 500 učenika s Pazdigrada i obližnjeg Žnjana u novu školu krenuti 2017. godine. Time će se rasteretiti najbliža im škola u četvrti Mertojak koja će prijeći iz rada u tri na dvije smjene. Osim te škole, đaci s Pazdigrada pohađaju škole Trstenik i Split 3, što je slučaj već gotovo 20 godina otkad se obećava gradnja ove škole. 

- Ovdje imamo dvije pozitivne stvari: Pazdigrad će dobiti školu, a Lavčević je dobio posao. Specijalizirali smo se za poslove pod Ministarstvom znanosti, naime, radili smo Medicinski fakultet, Sveučilišnu knjižnicu i Studentski dom. Kako je novac je osiguran i s tim nema problema, radove možemo završiti i prije ugovorenog roka - rekao je direktor Lavčevića.

Planirano je da škola Pazdigrad ima podrum, prizemlje, dva kata na oko 3700 'kvadrata' te sportsku u dvoranu od 2600 'kvadrata'. Moći će je pohađati 390 učenika po smjeni. Na dvjema etažama biti će 20 učionica, osam razredne nastave i 12 predmetne nastave. Sportska dvorana imat će tri dijela s vježbalištem, stazom za trčanje te igralištima za rukomet i košarku.

- Ovo je gotovo nevjerojatno da će se napokon početi graditi. Školu su obećavale brojne garniture splitskih političara i sve je išlo mišjim koracima. Uvijek je nešto bilo važnije od toga, kao recimo Kerumova Zapadna obala ili kad je Grad umjesto za školu dao novčana jamstva Hajduku u polovici vrijednosti gradnje škole. Čini se da su, ipak, malko pomogli brojni prosvjedi koje smo održavali i skrenula se pažnja javnosti na ovu gradsku sramotu da toliko godina budemo bez škole u 21. stoljeću. Osim djeci, otvaranje škole olakšati će stvari i nama roditeljima koji smo godinama prisiljeni djecu razvoziti u druge dijelove grada na nastavu - rekla je majka dvoje osnovnoškolaca s Pazdigrada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela