Obavijesti

News

Komentari 54

'Potpisali smo inicijativu "67 je previše, pozivamo i građane'

'Potpisali smo inicijativu "67 je previše, pozivamo i građane'
3

Šef SDP-a Davor Bernardić u nedjelju je poručio kako nema razloga da se radi do 67. godine. Ponovio je kako je SDP pogriješio kada je 2013. godine donio takav prijedlog, ali da su okolnosti bile drugačije tada

VIDEO

Danas smo potpisali referendumsku inicijativu "67 je previše" i pozivam sve građane da ju potpišu i usprotive se ovom prijedlogu mirovinske reforme da građani rade duže, u mirovini primaju manju mirovinu i žive još teže. To je neprihvatljivo jer se mirovina u odnosu na plaću smanjuje, pogotovo rapidno zadnje tri godine i s ovim ritmom za 10 godina ona će iznositi tek četvrtinu plaće, poručio je u nedjelju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića šef SDP-a Davor Bernardić.

Nema nikakvog razloga, naglasio je, da se radi do 67. godine.

- To je život nedostojan čovjeka i upravo zbog toga naši umirovljenici sve teže žive, prisiljeni su raditi čak i pomoćne poslove na crno kako bi preživjeli i skupili džeparac, lošije se hrane i to je jedan od razloga zašto životni vijek u Hrvatskoj stagnira.  Prema ovom katastrofalnom prijedlogu, ukoliko čovjek ostane bez posla u 55. godini, država ga još penalizira u odnosu na onu njegovu zasluženu, zajamčenu mirovinu. To je nedopustivo - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje kako mu odlazak u mirovinu sa 67 godina nije bio previše 2013. kad je glasao za SDP-ov zakon, Bernardić je ponovio kako osobno misli da je SDP tada pogriješio.

- Tada su okolnosti bile drugačije. Mislim da smo pogriješili, no ta odluka je bitno drugačija od ove koja je danas, tada je to vrijedilo za 2038. godinu, danas je to tu na vratima. Kad je izglasan prošli prijedlog nije bilo nikakvog referenduma i to je temeljna razlika - poručio je dodavši kako je sadašnji prijedlog "duboko nepravedan i to je potvrdio sam ministar Pavić kada je rekao da bi provedba referenduma državu koštala 45 milijardi kuna."

- Tako je direktno potvrdio da je tih 45 milijardi kuna uzeo radnicima  ove zemlje. Mirovina nije milostinja nego pravo na minuli rad i SDP će inzistirati na svom planu povećanju mirovina. Umirovljenici zaslužuju živjeti dostojno kao drugi građani EU. Mi imamo konkretan plan, konkretno rješenje i za povećanje plaća i mirovina i od toga nećemo odustati - rekao je.

Novinari su ga upitali kako građani mogu vjerovati političarima ako na vlasti rade jedno, a u oporbi drugo, Bernardić je poručio kako je jasna razlika između SDP-a i HDZ-a.

- Dok je SDP na vlasti otvaraju se nova radna mjesta, vraćaju se optimizam i nada, zemlja ide naprijed. Kad oni dođu na vlast proizvode se samo afere, cvjetaju korupcija i klijentelizam i, nažalost, svakodnevno dva autobusa mladih i obrazovanih ljudi napuštaju Hrvatsku - rekao je.  

Komentirao je povećanje kreditnog rejtinga od strane agencije Moody's.

- Jedina korist koju će imati Vlada od toga je što će moći jeftinije zadužiti zemlju i građane, a na kraju će tu cijenu platiti građani kao i uvijek. Nismo vidjeli nikakve reforme, sve je jasno - poručio je.

Na pitanje o dolasku njemačke kancelarke Angela Merkel u Zagreb na predizborni skup HDZ-a za izbore za Europski parlament 18. svibnja, Bernardić je najavio dolazak kandidata europskih socijalista za predsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa. 

- Dolazi 9. svibnja, na Dan Europe. Veću počast socijaldemokrati nisu mogli dobiti - rekao je.

Komentirao je i dolazak kineskog izaslanstva idući tjedan u brodogradilišta Uljanik i 3. maj naglasivši kako Vlada o tom pitanju devet mjeseci ima jedan plan - da plana nema. 

- Sve treba napraviti da se Uljanik spasi, a 3. maj se mora spasiti jer je to brodogradilište ušlo u Uljanik bez ikakvih dugova. Vlada Uljanik i 3. maj svjesno gura u stečaj kako bi tamo nekakav interes izgradio marinu, hotele i otjerao radnike na ulicu - poručio je Bernardić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)