Obavijesti

News

Komentari 0

Potpisan ugovor o zaštiti od plavljenja Neretve u Metkoviću

Potpisan ugovor o zaštiti od plavljenja Neretve u Metkoviću

Predstavnici Hrvatskih voda, izvođača radove i Čapljine potpisali su u petak u tome gradu na jugu BiH ugovor o izgradnji obrambenoga nasipa čime će se spriječiti plavljenje Neretve na području Metkovića i Čapljine

Prekogranični projekt Hrvatske i BiH u obrani od poplava gradova Metkovića i Čapljine vrijedan oko 2,3 milijuna eura obuhvaća izgradnju obrambenog nasipa, više ustava, preljevnih građevina i crpnih postaja.

Gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić istaknuo je kako će ovaj projekt mještanima Gabela Polja i desne obale rijeke Neretve na području Metkovića osigurati 'miran san' za vrijeme velikih kiša i poplava.

"Radimo s Hrvatskim vodama koje su napravile glavni projekt i ideja je da se u cijelosti zaštiti desna obala Neretve u Čapljini i Metkoviću, a radi se o projektu prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske", rekao je Vidić.

Ugovorom je predviđeno da radovi koje će izvoditi kompanija Roading iz Gračanice, a nadzor Bumat iz Čapljine budu gotovi za tri godine.

Kako je objašnjeno, jedinstveni obrambeni zaštitni sustav od plavljenja čine dva manja podsustava. Jedan, koji se nalazi na području grada Metkovića je završen, a drugi dio podsustava obuhvaća naselje Gabela Polje na području grada Čapljine.

Tek sa završetkom radova na drugome podsustavu u cijelosti će biti omogućena zaštita od plavljenja Neretve.