Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

Potpisi za referendum protiv mirovinske ići će na provjeru

Oporba se zalaže da se ne provjerava svaki potpis kako bi se izbjegli veliki troškovi, ali i spriječilo odugovlačenje. Propao je i drugi pokušaj oporbe da se utvrdi tko je nadležan odlučiti o izuzeću N. Novaković...

Zagreb: Održana sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15 komentara

Odbor za Ustav jednoglasno je od Vlade zatražio provjeru potpisa koje je za referendum protiv mirovinske reforme prikupila inicijativa "67 je previše". Inicijativa je gotovo 750.000 potpisa predala u Sabor 13. lipnja ove godine. Ovu odluku odbora još treba potvrditi Sabor. S obzirom na broj prikupljenih potpisa Peđa Grbin (SDP) pozvao je Vladu da se ne provjerava svaki potpisi. 

- Bilo bi dobro da se izuzme uzorak i temeljem toga u kratkom roku utvrdi imali li dovoljno potpisa. Smatramo da nema nikakve potrebe za ulaženje u velike troškove, a posebno nema potrebe za odugovlačenje - rekao je Grbin.  

Na sjednici odbora nije prošao ni drugi pokušaj oporbe da se otvori raspravu tome tko je nadležan odlučiti o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković, a što je tražio premijer Andrej Plenković prije odluke o njegovoj ulozi u pisanju lex Agrokora.

Ovoga puta prigovor je podnio Marko Šimić (HDZ) te oporbeni prijedlog nije prošao. Oporba je upozorila vladajuće da krše Ustav te odluku Ustavnog suda iz 2007. godine. Arsen Bauk (SDP) najavio je da će se zbog ovoga obratiti Ustavnom sudu. Predložio je Odboru i da se izvrši edukacija oporbenih zastupnika kako se podnose prijedlozi te da je provede Zaklada hrvatskog državnog zavjeta te da predavači budu članovi Odbora iz parlamentarne većine. Predsjednik Odbora Željko Reiner (HDZ) podnesak Bauka smatra uvredljivim za članove Odbora. 

- Stvarate od Odbora i Sabora šou i cirkus i to mi je žao - ustvrdio je Reiner. 

Replicirao mu je Grbin navodeći kako ga podnesak Bauka nije uvrijedio.

- Mene je jedino uvrijedilo to što ste vi spremni prekršiti Ustav, poslovnik i parlamentarne procedure kako bi zaštitili lik i djelo Andrej Plenkovića i spriječili da se protiv njega vodi postupak pred Povjerenstvom - poručio je Grbin.   

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message