News

Komentari 38

Potraga na Papuku okončana: Planinari su pothlađeni, ali živi i zdravi. Temperatura je bila -13

Potraga na Papuku okončana: Planinari su pothlađeni, ali živi i zdravi. Temperatura je bila -13

Požeški i orahovački HGSS-ovci i rendžeri PP Papuk pronašli su dvoje planinara koji su na vrijeme poslali svoje koordinate. Iz HGSS-a poručuju kako je važno dobro se pripremiti za planinu

Akcija spašavanja planinara na Papuku uspješno je završila nakon sat i pol potrage. Spašavatelji HGSS stanice Orahovica i Požega te rendžeri PP Papuk pronašli su pothlađene planinare, mlađeg muškarca i djevojku te su ih prevezli na Jankovac kako bi se ugrijali i smirili.

- Na lokaciji gdje smo ih pronašli, na potezu  između Tromeđe i Kneževih voda, temperatura je dosezala -13 stupnjeva, a zbog jakog vjetra činilo se još hladnije - rekli su nam u požeškom HGSS-u.

Na području Papuka čak i na turistički posjećenijim područjima problem je loš signal. Uglavnom ga ima na vršnim grebenima, ali ne i u klancima. Planinari su na vrijeme primijetili kako su sišli sa staze, imali su punu bateriju na mobitelu te su na vrijeme potražili pomoć i dojavili koordinate iako ih je isprva omeo slab signal, saznajemo od HGSS-ovaca.

U stanici Orahovica naglašavaju kako prilikom odlaska na planinarenje treba voditi računa o opremi, toplim napitcima i postupcima koji, posebno u okolnostima debelog minusa i jakog vjetra, mogu biti od životne važnosti.
 

Najčitaniji članci