Obavijesti

News

Komentari 2

Potrebe tržišta rada: Osječko sveučilište otvara još 8 studija

Potrebe tržišta rada: Osječko sveučilište otvara još 8 studija
2

STIŽU MLADI STRUČNJACI U slavonskoj metropoli srednjoškolci će od jeseni moći studirati i arhitekturu, dentalnu medicinu, kineziologiju, farmaciju i fizioterapiju

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Sveučilište “Josipa Jurja Strossmayera” u Osijeku odlučilo je svoje obrazovne programe uskladiti s potrebama tržišta rada i otvoriti nove studije za zanimanja koja su na području Slavonije deficitarna.

Tako je odlukom Senata Sveučilišta prihvaćeno da se otvore dva nova studijska programa na Medicinskom fakultetu - preddiplomski sveučilišni studij fizioterapije te poslijediplomski specijalistički studij oftalmologije i optometrije, koji će biti pokrenuti već od jeseni. No neće sve stati samo na tim programima. Izrađeni su elaborati za studij arhitekture na Građevinskom fakultetu te još dva studija na Medicinskom fakultetu, a to su dentalna medicina i primaljstvo.

Suradnja više fakulteta

Isto tako se raspravljalo o mogućnostima pokretanja studijskog programa farmacije, kao zajedničkog studija Medicinskog fakulteta i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, kao i o studiju kineziologije na Fakultetu za obrazovne i odgojne znanosti. Otvara se i studij sociologije na Filozofskom fakultetu te kreativne terapije kao zajedničkog studija Umjetničke akademije, Medicinskog fakulteta i Katoličko-bogoslovnog fakulteta. Taj bi studij trebao biti poslijediplomski specijalistički studij, kaže nam Mario Vinković, prorektor za nastavu i studente Sveučilišta “Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku.

- Zahvaljujući orijentaciji Sveučilišta na područja prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i medicine, Osijek bi, poslije Zagreba i Splita, uskoro mogao postati još jedno sveučilište sa studijem arhitekture. Sad se privodi kraju zgrada Građevinskog fakulteta koji bi imao prostorne uvjete za izvođenje toga studija. Analizom tržišta rada ocijenjeno je da potreba za studijom arhitekture u Osijeku postoji, kao što postoji potreba i za studijom fizioterapije, koji u kontekstu razvoja kontinentalnog turizma i lječilišta ima svoje mjesto, a postoje i kapaciteti za izvođenje toga studija - tvrdi profesor Mario Vinković.

Isto vrijedi i za studij dentalne medicine. Stomatolozi su na istoku Hrvatske deficitarna struka.

- Na području dentalne medicine bilježimo poteškoće posljednjih trideset godina, a od kraja Domovinskog rata imamo stalne probleme u pružanju preventivne i kurativne zaštite - tvrdi profesor Vinković.

Za predstojnika Zavoda za dentalnu medicinu pri Medicinskom fakultetu u Osijeku postavljen je Vjekoslav Jerolimov, za njegova zamjenika Marko Matijević, dok je za tajnika izabran Miroslav Sikora.

Preventiva je najvažnija

- Na ovoj ideji kontinuirano radimo posljednjih šest godina pa smo u suradnji s Komorom doktora dentalne medicine na području Slavonije i Baranje prije nekoliko godina okupili mlade doktore dentalne medicine i pozvali ih da počnu polaziti doktorski studij na našem fakultetu kako bi stekli zvanje doktora znanosti. Također, u pregovorima smo s nekim doktorima iz Zagreba i Mađarske koji će nam u danom trenutku biti na raspolaganju za držanje nastave, a za praktičnu nastavu koristili bismo i resurse Kliničkog bolničkog centra Osijek - govori Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Otišli su u mirovinu

Inicijativa za studijem tjelesne i zdravstvene kulture pojavila se prije šest godina kad su Odbor za šport, tjelesnu i zdravstvenu kulturu Sveučilišta te Agencija za odgoj i obrazovanje proveli veliko istraživanje te na temelju dobivenih podataka utvrdili da u pet slavonskih županija kao učitelji ili nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture rade 392 osobe, pri čemu je njih čak 19,13 posto bilo između 56. i 60. godine, a najmanje, njih samo 3,81 posto, u punoj snazi, između 36. i 40. godine.

Dio njih je već umirovljen, no stanje se, nasreću, malo popravilo povratkom dijela mladih koji su završili studij na kineziološkim fakultetima u Zagrebu i Splitu.

- Ipak, i dalje računamo kako će vrlo brzo, u idućih pet godina, gotovo petina aktualnih nastavnika tjelesnog otići u mirovinu. To bi imalo vrlo loše posljedice za osječki sport, a posebice za zdravlje mladih - upozorava Dubravko Ižaković, predsjednik sveučilišnog Odbora.

‘Sad će kod nas studirati više stranih studenata’

Studij dentalne medicine trajat će šest godina, a po generaciji bi se upisivalo oko 30 studenata. Nastava će se održavati u zgradi Medicinskog fakulteta u Osijeku jer su prve tri godine gotovo identične studiju medicine. Tako Osijek postaje četvrti grad u Hrvatskoj s ovom vrstom studija, za koji se vjeruje kako će poseban interes pokazati mladi iz regije kojima će ovo biti najbliži takav studij u jednoj državi članici Europske unije, objašnjavaju predstavnici Sveučilišta.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu