Obavijesti

News

Komentari 61

Potres u Meksiku koji se osjetio i u Hrvatskoj: 'Bio sam na 10. katu, ljuljalo se 15 minuta'

Potres  u Meksiku koji se osjetio i u Hrvatskoj: 'Bio sam na 10. katu, ljuljalo se 15 minuta'
2

Potres je uzrokovao odrone kamenja i mnoga klizišta. Ovo je druga katastrofa koja je pogodila zemlju u samo tri dana. U ponedjeljak su mediji javljali kako su tu zemlju pogodile poplave nakon obilnih kiša...

VIDEO

Potres od 7 stupnjeva pogodio je u srijedu područje 17 kilometara sjeveroistočno od Acapulca u meksičkoj saveznoj državi Guerrero, izvijestila je američka geološka služba USGS. Izazvao je trešnju građevina, a stanovnici su istrčali na ulice.

VIDEO U Meksiku se nakon jakog potresa od 7 Richtera na nebu pojavila plava svjetlost
VIDEO U Meksiku se nakon jakog potresa od 7 Richtera na nebu pojavila plava svjetlost

- Valovi M7.0 potresa u Meksiku zabilježeni su na seizmološkim postajama u Hrvatskoj. Površinski valovi stigli su za 50 minuta - objavili su iz Seizmološke službe u Hrvatskoj. Prema izvještaju civilne zaštite, potres je uzrokovao odrone kamenja i klizišta koja su pala na ceste. Oštećene su i građevine u Acapulcu, a Reuters javlja kako je poginuo muškarac. Guverner savezne države Guerrero, Hector Astudillo, izjavio je za lokalnu televiziju da je muškarac poginuo kad se na njega srušila zgrada u gradiću Coyuci de Benitez, zapadno od Acapulca. Magnituda potresa prvo je bila izmjerena na 7,4, a USGS je izvijestio da se radilo vrlo plitkom potresu na 12,5 kilometara ispod Zemljine površine, što je povećalo efekt trešnje. Istodobno je nebo nad Acapulcom bilo obasjano neobičnim svjetlom nalik na munje.

Fenomen svjetala koja obasjavaju nebo nakon ili u vrijeme potresa rijedak je, no u Meksiku je već zabilježen, i to nakon potresa jačine 8,1 stupanj koji je to područje pogodio 2017. Pojavu tih svjetala znanstvenici već godinama ne mogu objasniti. Neka druga istraživanja navode da bljeskovi nastaju jer pomicanje tektonskih ploča stvara takozvani piezoelektrični učinak, što znači da stijene koje nose kvarc pod pritiskom proizvode jaka električna polja.

Strong Acapulco quake aftershocks unnerve Mexican resort

- Bio sam na desetom katu hotela i 15 minuta kasnije zgrada se i dalje ljuljala - rekao je svjedok koji se nalazio u 268 km od epicentra. Ovo je druga katastrofa koja je pogodila zemlju u samo tri dana. U ponedjeljak su mediji javljali kako su tu zemlju pogodile poplave nakon obilnih kiša. U državi Hidalgu, u središtu Meksika, izlila se u utorak rijeka Tula i poplavila glavnu bolnicu, gdje je 16 pacijenata poginulo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!