News

Komentari 9

'Potresi od tri po Richteru su normalna stvar, bit će ih još...'

'Potresi od tri po Richteru su normalna stvar, bit će ih još...'

Bit će ih još tjednima, ali i još koji mjesec. Međutim, s vremenom bi mogli očekivati da će se seizmička aktivnost smanjivati. Još smo blizu početku serije pa su i potresi još permanentni, rekao je Kuk

Nakon razornih potresa koji su pogodili Banovinu na to područje stižu novi seizmološki instrumenti.

POGLEDAJTE VIDEO: Volonteri u Petrinji

Oni se od srijede postavljaju na užem i širem epicentralnom području, a seizmolog Krešimir Kuk za HRT je otkrio o kakvim se instrumentima točno radi:

- Riječ je o seizmografima i akcelerografima. Seizmografi su kompliciraniji i služe za praćenje seizmičke aktivnosti šireg područja, dok akcelerografi bilježe jače potrese i imaju veću primjenu u graditeljstvu. Oni daju značajne parametre o trešnji tla na užem području.

Kuk je nadodao kako su već uzeli podatke iz instrumenata koji su postavljeni prošli tjedan te da vide velliki broj potresa koje dosad nisu mogli bilježiti bez tih instrumenata.

Dotakao se i potres magnitude 3,2 prema Richteru koji je sinoć pogodio to područje. Tu pojavu nazvao je normalnom s obzirom na to da je glavni potres bio preko šest stupnjeva prema Richteru:

- Potresi magnitude 3 su normalni i bit će ih još tjednima, ali i još koji mjesec. Međutim, s vremenom bi mogli očekivati da će se seizmička aktivnost smanjivati. Još smo blizu početku serije pa su i potresi još permanentni - zaključio je Kuk za HRT.

Najčitaniji članci