Obavijesti

News

Komentari 33

Potresi, poplave, imali smo sve: Dani katastrofe i kaosa u Gunji

Potresi, poplave, imali smo sve: Dani katastrofe i kaosa u Gunji
2

Poplave, pandemija, potresi... Imali smo sve. Na današnji dan 2014. godine puknuo je nasip kod Rajeva Sela, ali i Račinovaca. Uslijedila je katastrofalna poplava i uništila Gunju, Rajevo Selo i Račinovci. Poginula su dva muškarca.

VIDEO

Prošlo je šest godina od katastrofalnih poplava u Hrvatskoj u kojoj su poginula dva muškarca.

Podsjetimo, 17. svibnja 2014. puknuo je nasip kod Rajeva Sela, koji je obnovljen prije samo četiri godine. Puknuo je i nasip kod Račinovaca. Uslijedila je evakuacija mještana tih dvaju naselja te mještana iz dijela Gunje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:42

S područja županjske Posavine, pogođenih poplavama, do 19. svibnja, prema privremenim podacima Ministarstva poljoprivrede, evakuirano je 2.520 goveda, 3.900 svinja, 370 ovaca i 20 konja, i to iz više mjesta – Vrbanja, Strošinci, Soljani, Drenovci, Račinovac i Rajevo Selo. 

Najugroženiji su bili dijelovi županjske i brodske Posavine, a najviše su uništeni Gunja, Rajevo Selo i Račinovci.

Nakon poplave u Gunji: Još malo i ostat će samo starci

- Problemi nisu nestali. Zaista je dosta učinjeno u ovih par godina, Gunja izgleda ljepše nego te 2014., ali ima još mnogo toga što nije učinjeno i čije izravne posljedice još osjećamo - rekao je načelnik općine Anto Gutić prošle godine.

Upozorio je da su u Gunji nakon poplave zatvorene dvije najveće tvrtke i bez posla je ostalo 120 ljudi, a posljedica toga, po njegovim riječima, je status Gunje kao najniže rangirane Vukovarsko-srijemske općine po indeksu razvijenosti među svim općinama u pet slavonskih županija.

- Očekivali smo da će se pokrenuti naša gospodarska zona, ali kako ne postoji komunalna infrastruktura, nitko se ne usudi doći. Gunja je danas raseljena, čak i javni radovi su nam uskraćeni te smo ove godine primili samo 11 osoba na javne radove, a prošle godine nam je bilo odobreno zapošljavanje njih čak 33 - rekao je Gutić i dodao kako se boji da će za 20 godina u Gunji ostati samo starci.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

Davor Javorović/Pixsell
37
| Foto: Marko Mrkonjic, Davor Javorovic, Goran Ferbezar/PIXSELL

Kontejnersko naselje još postoji, nisu obnovljene sve kuće

Također je istaknuo činjenicu da pet godina nakon poplave još nisu obnovljene sve kuće, neke su se počele obnavljati pa su ostavljene jer se sumnjalo kako je riječ o vlasnicima koji u trenutku poplave nisu boravili u Gunji.

- Mislim da je time učinjena ogromna nepravda našim mještanima jer ako je netko ovdje imao svoje vlasništvo koje je stradalo krivnjom države i puknućem nasipa, onda su kuće morale biti obnovljene svima - ocijenio je.

Na dječjem igralištu u Gunji još stoji dio kontejnerskog naselja jer država, kako je rekao, nije u stanju stambeno zbrinuti obitelj jednoga hrvatskog branitelja.

- Više od 700 tužbi je na sudovima koje su fizičke osobe nakon poplave podnijele zbog nematerijalne štete, dakle duševnih boli. Od tih presuda, samo dvije su postale pravomoćne. Osam pravnih osoba je podnijelo tužbu, samo dvije presude su i tu donesene i to nepravomoćno - podsjetio je još prošle godine načelnik općine Gutić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1