News

Komentari 379

Istraga slovenske komisije: Smrt mlade djevojke povezana je s cjepivom Johnson&Johnson

Istraga slovenske komisije: Smrt mlade djevojke povezana je s cjepivom Johnson&Johnson

Pregledana je medicinska dokumentacija i potvrđeno je da je u ovom slučaju nastao sindrom tromboze s trombocitopenijom ili cijepljenjem izazvana imunotrombotička trombocitopenija

Zdravstveno povjerenstvo koje se u Sloveniji bavilo slučajem 20-godišnjakinje koja je preminula nakon što je dobila cjepivo Jenssen, proizvođača Johnson&Johnson, potvrdilo je da je njena smrt povezana s cjepivom.

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je da će predložiti da se privremeno prekine cijepljenje tim cjepivom, te da se dozvoli samo na izričito traženje pacijenta.

POGLEDAJTE VIDEO: Smrt djevojke (20) povezana je s cjepivom

Posebno povjerenstvo, sastavljeno od pet članova - neurologa, infektologa i internista te farmakologa i epidemiologa, potvrdilo je nakon temeljite istrage da se u ovom slučaju razvila cijepljena imuna trombocitopenija. Pregledali su svu dokumentaciju koju joj je dostavio osobni liječnik i dokumentaciju od trenutka cijepljenja pacijentice, a prema Simonovičevim riječima, 20-godišnjakinja prethodno nije imala nikakvih zdravstvenih stanja koja bi mogla utjecati na tijek tegoba nakon cijepljenja.

Djevojka je cijepljena 16. rujna ove godine jednom dozom Janssen cjepiva, serijski broj XE393, a dva tjedna nakon cijepljenja preminula je od posljedica moždanog udara.

Profesor na ljubljanskom fakultetu farmacije je za N1 rekao kako je incidencija tromboze u cijepljenju cjepivom Jenssen manja od jedan od 10 tisuća slučajeva i tako rijetka nuspojava razlikuje se od države do države. Tako je primjerice u Americi, gdje je cjepivo Jenssen dobilo 8,7 milijuna ljudi, prijavljeno 28 slučajeva tromboze, što je jedan slučaj od njih 300 tisuća.

To je drugi slučaj u Sloveniji koji se povezuju s tim cjepivom. Smrt supruge slovenskog diplomata koju je u svibnju cijepila slovenska medicinska ekipa cjepivom Johnsson&Johnson, bila je također povezana s cijepljenjem, nakon čega je dobila trombozu, a na kraju i moždanu kap koja je izazvala smrt.

Prema istraživanjima, teške posljedice nakon cijepljenja vektorskim cjepivima,kakvo je Jenssen, su rijetke, možda jedan slučaj na 100.000 cijepljenja, prenose slovenski mediji.

- Ovakav neželjen učinak dogodi se u nekoliko slučajeva na milijun i ništa takvo nismo očekivali. Nismo imali ozbiljih upozorenja da bismo to cjepivo morali ograničiti - rekla je za Radio Sloveniju infektologinja Bojana Beović nakon smrti mlade pacijentice.

Najčitaniji članci