Obavijesti

News

Komentari 28

Povećali broj upisnih mjesta, ali su ukinuli cijeli razred: 'Ovo je skandal, neće biti mjesta za sve'

Povećali broj upisnih mjesta, ali su ukinuli cijeli razred: 'Ovo je skandal, neće biti mjesta za sve'
1

Za zadarsku ekonomsku školu vlada sve veći interes, a povećava se i broj učenika u gradu i županiji. Ministarstvo im je unatoč tome smanjilo broj razreda za smjer ekonomist, jer su takve upute HZZ-a

VIDEO

Ovaj tjedan i službeno su započele prijave osmaša u elektronski sustav za upis u srednje škole NISpuSŠ. Ipak, Pravilnik za upis u I. razred srednje škole, i nakon što je objavljen u Narodnim novinama, zadaje muke školama i ravnateljima.

Podsjetimo, ravnatelji su se masovno pobunili nakon što je prijedlog Pravilnika pušten u e-savjetovanje, jer su shvatili kako su u pojedinim gradovima i županijama ukinuti cijeli obrazovni programi, od gimnazijskih do strukovnih, te smanjen broj razrednih odjeljenja. Ministarstvo je donekle doradilo Pravilnik, no problema i dalje ima. Sindikalni povjerenik Zadarske županije javlja nam kako su u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi (EBTŠ)  "pretumbacije" broja učenika i razreda rezultirale pravom malom katastrofom. Iako je županija školi odobrila upis za 146 učenika u sedam razreda u smjerovima ekonomist, komercijalist, upravni referent, poslovni tajnik i prodavač, Ministarstvo je tu kvotu smanjilo za dva, te ukinulo cijeli jedan razred ekonomista. 

Zadar: Ekonomsko birotehnička i trgovačka škola

Sve više zainteresiranih za školu

- Naša analiza pokazala je kako Zadarska županija ima porast više od 50 učenika 8. razreda u odnosu na prošlu školsku godinu - upozorava Tomislav Maričić, povjerenik NSZSŠH-a Zadarske županije.

Broj učenika posebno raste u samome Gradu Zadru, te okolnim naseljima, a pritom je sve veći interes i za samu školu, upravo za smjer ekonomist. Konačno rješenje Ministarstva za njega je skandalozno. 

- Upisnu kvotu za EBTŠ povećali su na 156 učenika, ali i dalje u 6 razrednih odjela, što čini svaki razredni odjel s po 26 učenika, 10 učenika više od odluke županije - ukazuje on na vrlo problematičnu matematiku.

S obzirom na takvo povećanje broja učenika u razredima, zapravo će se smanjiti broj upisnih mjesta. Naime, prema već spomenutome Pravilniku, odjel s jednim učenikom s teškoćama može imati najviše 26 učenika, odjel s dva učenika s teškoćama najviše 23 učenika, a odjel s tri učenika s teškoćama najviše 20 učenika. 

'Broj mjesta smanjit će se za 20'

- U zadarskoj županiji u 8. razredima je trenutno 175 učenika s teškoćama koje se žele upisati u srednje škole. Nažalost, za očekivati je da će se slijedom navedenog razredni odjeli u većini škola,pa tako i u EBTŠ smanjiti na 20-23 učenika što može dovesti da EBTŠ ima zapravo 130-138 slobodnih mjesta - ističe Tomislav Maričić, koji se nada da će do početka odabira obrazovnih programa Ministarstvo odobriti da otvore još jedan razred.

- Uz sve navedeno realno je očekivati kako će u Zadru možda biti samo za 40-tak mjesta za učenike u smjeru ekonomist. Hoće li zbog njegove odluke djeca iz grada Zadra koja žele ići u smjer ekonomist i to im bude prvi izbor morati putovati u Biograd na Moru, Obrovac ili Benkovac ako za njih ne bude mjesta u EBTŠ - dodaje.

Dodatni je problem činjenica da smanjivanjem razreda nastavnici ostaju bez posla. Zašto se u doba velike financijske krize stvara tehnološki višak zaposlenih tamo gdje postoji potreba za njima, pita se sindikalist. Jer, kako kaže, bez posla neće ostati jedan, već će desetak različitih profesora ostati bez dijela svoje satnice i primati plaću umanjenu i do 2000 kn.

Medulin: Dogradnja i izgradnji sportske dvorane osnovne skole dr. Mate Demarina

Povećava se broj mjesta u gimnazijama

Iz Ministarstva, pak, tumače kako je u konačnici odobreno 46.377 upisnih mjesta u 2113 razrednih odjela. Konačna Odluka ne odstupa u broju slobodnih mjesta za upis, ali je odobreno 49 razrednih odjela manje od prijedloga osnivača i škola. Povećao se broj učenika u gimnazijskim programima, te deficitarnim strukovnim i obrtničkim zanimanjima, ali se smanjio broj u strukovnim zanimanjima koja nisu tražena na tržištu - ekonomist, komercijalist, hotelijersko-turistički tehničar, poslovni tajnik, upravni referent, frizer i dr. 

Ministarstvo se pritom poziva na mjere definirane Nacionalnim programom otpornosti i oporavka 2021. - 2026. te Preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za obrazovnu upisnu politiku za 2022. godinu. Pritom, ističu, Preporukama HZZ-a za tu županiju navedeno je kako treba povećavati upis učenika u četverogodišnje i petogodišnje programe obrazovanja Medicinska sestra/medicinski tehničar, Farmaceutski tehničar i Strojarski računalni tehničar te smanjivati upis učenika u programe Ekonomist, Poslovni tajnik, Tehničar za računalstvo, Tehničar za elektroniku, Kemijski tehničar i dr.

Stoga su EBTŠ smanjili broj razreda za ekonomista s tri na dva, a pritom je broj učenika manji za sedam.

Programi u Benkovcu, Obrovcu, Gračacu...

- U ostalim programima obrazovanja u toj školi upisuje se po jedan razredni odjel te je u njima povećan broj učenika na 26 kako bi bilo dovoljno slobodnih upisnih mjesta za zainteresirane učenike. Po jedan razredni odjel programa Ekonomist u Zadarskoj županiji upisuju još i Srednja škola Gračac, Srednja škola kneza Branimira Benkovac, Srednja škola Obrovac i Srednja škola Biograd na Moru - ističu u Ministarstvu.

Istovremeno je odobreno povećanje broja razrednih odjela u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar u programu obrazovanja Medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege s dva razredna odjela na tri.

- Ističemo da je u Zadarskoj županiji 220 upisnih mjesta više (10 razrednih odjela) u odnosu na broj učenika koji završava osnovnu školu, a ponuda programa obrazovanja nije se smanjivala - poručuju iz Ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca