Povijesno otkriće u Izraelu: U pustinjskoj spilji našli su 2000 godina star biblijski rukopis | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 11

Povijesno otkriće u Izraelu: U pustinjskoj spilji našli su 2000 godina star biblijski rukopis

Povijesno otkriće u Izraelu: U pustinjskoj spilji našli su 2000 godina star biblijski rukopis
5

Dijelovi rukopisa, napisani na grčkom, po riječima izraelskih arheologa omogućili su rekonstrukciju odlomaka iz Staroga zavjeta, točnije iz Knjige proroka Zaharije i Knjige proroka Nahuma

VIDEO

Izrael je u utorak objavio da su na jugu Judejske pustinje pronađeni dijelovi 2000 godina starog biblijskog pergamenta, nazvavši to otkriće "povijesnim" i jednim od najvažnijih od pronalaska Kumranskih spisa ili sedam svitaka otkrivenih u spilji u Wadi Qumranu blizu Mrtvog mora.

"Prvi put nakon otprilike 60 godina, zahvaljujući arheološkim iskapanjima otkriveni su dijelovi biblijskog pergamenta", stoji u priopćenju Izraelske uprave za starine (AIA).

A recently-discovered scroll fragment of an ancient biblical text is seen at Israel Antiquities Authority laboratories in Jerusalem

Dijelovi rukopisa, napisani na grčkom, po riječima izraelskih arheologa omogućili su rekonstrukciju odlomaka iz Staroga zavjeta, točnije iz Knjige proroka Zaharije i Knjige proroka Nahuma.

Pronađeni su tijekom arheoloških iskopavanja u spilji prirodnog rezervata Nahal Hevera, u sklopu akcije pokrenute na državnoj razini čiji je cilj borba protiv pljačke nacionalne kulturne baštine.

Da bi uspješno izveli operaciju, koja se protezala i na dio Judejske pustinje smještene na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju što ga je Izrael okupirao 1967., AIA je arheolozima stavila na raspolaganje bespilotne letjelice i opremu koju koriste alpinisti, posebno užad za spuštanje.

An employee holds ancient arrow and spear heads, part of various artefacts recently discovered in the Judean Desert caves along with scroll fragments of an ancient biblical texts, during an event at Israel Antiquities Authority laboratories in Jerusalem

Osim dijelova pergamenta, arheolozi su otkrili rijetke 'komade' koji datiraju iz razdoblja židovskog ustanka Bara Kohbe protiv vlasti rimskog cara Hadrijana (132. -136. nove ere), no i mumificirani dječji kostur ogrnut platnom, star oko 6000 godina te košaru koja datira iz razdoblja otprije 10.500 godina.

AIA procjenjuje da je to vjerojatno najstarija košara na svijetu.

An ancient complete basket, part of various artefacts recently discovered in the Judean Desert caves along with scroll fragments of an ancient biblical texts, is seen during an event for media at Israel Antiquities Authority laboratories in Jerusalem

Israel Hasson, direktor Izraelske uprave za starine, koja pronađene predmete proučava u svojem laboratoriju smještenom u jeruzalemskom Muzeju Izraela, kaže da je svrha ove inicijative, pokrenute 2017., "spasiti rijetku i značajnu nacionalnu kulturnu baštinu od pljačkaša".

Od otkrića svitaka s Mrtvog mora prije više od 70 godina u kumranskim spiljama, kamene spilje Judejske pustinje postale su česta meta pljačkaša antičkih starina.

Tih 900 rukopisa smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalaza svih vremena jer sadrže vjerske tekstove na hebrejskom, aramejskom i grčkom, kao i najstariju poznatu verziju Starog zavjeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu
OPREZ!

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih...
Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'
RAVNATELJICA POTVRDILA

Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'

Petero djece, svi u dobi od 13 do 15 godina, jučer je završilo u bjelovarskoj bolnici s teškim ozljedama. Jednom djetetu se liječnici bore za život...