News

Komentari 144

Povijest Orbanovih provokacija: Svojata većinu Hrvatske, priča o 'našem narodu', a sad bi i more

Povijest Orbanovih provokacija: Svojata većinu Hrvatske, priča o 'našem narodu', a sad bi i more

Mađarski premijer Viktor Orban u zadnjih je nekoliko godina više puta prisvajao teritorij Hrvatske, a sad tvrdi da im je oduzeto i more?! Zbog njegovih izjava reagirali su iz našeg ministarstva...

Oduzeli su nam more. Zato imamo probleme s embargom na uvoz ruske nafte, mrtvo hladno je ispalio mađarski premijer Viktor Orban u velikom intervjuu prošlog tjedna. 

More na koje se referira je Jadransko i to nije prvi put da ovaj 'gospodin' svojata hrvatski teritorij. U zadnjih nekoliko godina objavljivao je karte Europe po kojima većina Hrvatske, ali i dijelovi Slovenije i drugih država pripadaju 'Velikoj Mađarskoj'.

- Oni koji imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku - puna je izjava Orbana koji nije spreman stati uz ostatak kolega iz EU-a u sankcijama Rusiji.

Iako je vrijeme mađarske vladavine nad ovim krajevima prošlo svršeno, za Orbana kao da je vrijeme stalo. Prilikom sastanka njegove stranke Fidesz 2019. godine na objavljenoj fotografiji je vidljiva karta 'povijesne Mađarske' koja se prostire po teritoriju Hrvatske.

- Adventski sastanak predsjedništva stranke - napisao je Orban uz fotografiju.

Koji mjesec kasnije, Ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade na svojem je Twitter profilu objavio kartu "Velike Mađarske" pod čiji teritorij spadaju i slovensko Prekmurje, kao i dijelovi Međimurja, Baranje i Kvarnera.

Slovenci su brzo reagirali i žestoko osudili ovu objavu, ali iz Hrvatske i nije bilo neke reakcije. 

Iste te 2019. godine Orban stiže u posjet Slavoniji, sastaje se s premijerom Plenkovićem i drži poprilično bizaran govor o "našoj državi".

Iduću provokaciju trebalo je pričekati niti godinu dana. Orban na svojem Facebook profilu objavljuje čestitku maturantima koji su tog dana izlazili na državni ispit, i to baš iz povijesti. Na objavljenoj fotografiji opet se nalazila karta "Velike Mađarske"...

To mu nije bilo dosta za 2020. godine. Spomenik "mađarskoj kalvariji", povodom 100. godišnjice Trianonskog sporazuma, kojim su ostali bez dvije trećine teritorija nakon prvog svjetskog rata, sadrži kartu "Velike Mađarske", čije se granice protežu i preko Rumunjske, Austrije, Slovačke... Na spomeniku se nalazi i stih "Fiume - Mađari na more", pjesnika i političara Lajosa Kossutha iz 19. stoljeća koji je tvrdio da "Hrvatska ne postoji".

Plenković je povodom tog događaja rekao da mu je Orban u telefonskom razgovoru kasnije poručio da se ne radi ni o kakvim pretenzijama, nego o "krivim interpretacijama".

"Odbacio je teze da ima bilo kakve pretenzije na hrvatski teritorij", izjavio je Plenković tada "Nema tu nikakvih pretenzija...Trianon je bio težak događaj u njihovoj povijesti", dodao je.

Zagreb: Andrej Plenković primio mađarskog predsjednika Vlade Viktora Orbana

No istaknuo je kako je Orbanu "jasno dao do znanja da takve interpretacije stvaraju poteškoće u Hrvatskoj i u međusobnim odnosima".

Zbog zadnjih izjava o 'oduzetom moru' javilo se i naše ministarstvo vanjskih poslova koje je izjave osudilo i na razgovor pozvalo mađarskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Ali teško da će to spriječiti Orbana u njegovim nakanama i provokacijama,.U prošlosti se svađao s Rumunjima, Nijemcima, Ukrajincima, Izraelcima, Slovacima... Gotovo s cijelom Europom. Zatvarao je novinare i protivnike, kažnjavao LGBT populaciju, članovi rodbine su postali multimilijunaši... Radio je sve što mu padne napamet. 

Dobar je s vođama sličnih karakteristika. Srbiju i Vučića vidi kao buduće važne članove EU-a, Putina često hvali, s Erdoganom njeguje dobar odnos...