News

Komentari 27

Analitičar o sramotnoj izjavi Orbana o hrvatskome moru: 'Ta retorika ne prolazi u Bruxellesu'

Analitičar o sramotnoj izjavi Orbana o hrvatskome moru: 'Ta retorika ne prolazi u Bruxellesu'

Orban je i u prošlosti imao izlete u svojatanje hrvatskog teritorija pa je tako objavljivao fotografije globusa s velikom Mađarskom i dijelio kartu s Mađarskom koja se proteže do Rijeke i Dalmacije

Viktor Orban prošlog je tjedna dao skandaloznu izjavu u kojoj implicira da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj. 

- Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku - rekao je, referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekoć bila pod Ugarskom.

Orbanove frustracije proizlaze iz Mađarske potrebe za sigurnu opskrbu plinom ako pristanu na EU paket sankcija i ako se uvede embargo na kupnju ruske nafte, a za to bi im trebao novi naftovod koji će ih povezivati s Hrvatskom jer mi imamo izlaz na more.

- To je poigravanje izvan političke korektnosti. Zna se da je u EU nepovredivost granica nepovredivo načelo. O svemu se u EU može dogovoriti, ali se pitanje granica ne može na taj način otvarati. To nije retorika koja prolazi u Bruxellesu - komentirao je Orbanovu izjavu analitičar Davor Gjenero u programu N1 televizije.

Gjenero objašnjava kako Hrvatska ima interes u suradnji s Mađarskom, ali kako je bilo kakvo zadiranje u pitanja granice i suvereniteta RH nešto što je apsolutno neprihvatljivo u međunarodnoj areni.

- Biti ovisan o prijateljskoj zemlji nije nešto što bi trebalo pretpostavljati nekakav ozbiljan problem. JANAF je uvijek surađivao s Mađarskom, Hrvatskoj je u interesu da Rijeka bude ključna luka Mađarske za izlaz na more. To mi nije jasno. Možda su u pitanju politički razlozi, odnosno manevri kojima Orban pokušava povećati svoj manevarski prostor u izbjegavanju prekida energetskih odnosa s Rusijom - pojašnjava Gjenero.

Podsjetimo, Orban je u prošlosti također pozirao i s kartama i dijelio fotografije globusa koji su prikazivali veliku Mađarsku.

- Prema tome sam bio manje skeptičan nego drugi kolege, jer sam to očitavao u kontekstu onoga što je Mađarska radila u prethodnom razdoblju, a to je da su se koristili europskom integracijom i činjenicom da Mađari čine dio stanovništva u susjednim državama. Koristeći se mađarskom manjinom uspjeli su stvoriti sfere svog društvenog i ekonomskog utjecaja i u Slovačkoj i u Rumunjskoj, što je nešto što je korektno s pozicije EU, ali bilo kakva ideja o promjenama granica je izvan toga - rekao je Gjenero i dodao kako Hrvatska na ovakve istupe treba reagirati odmjereno, ali odlučno.

- Treba jasno dati do znanja da je suverenitet neupitan, ali ne treba dovoditi u pitanje mogućnost ekonomske suradnje s Mađarskom. Ne treba na svaku izjavu, koja možda ima više unutarnjepolitičko, nego vanjskopolitičko značenje, reagirati zapjenjeno, ali treba reagirati vrlo jasno - poručio je Gjenero.