Obavijesti

News

Komentari 16

'Povišicu' na mirovinu zbog porodiljnog dobilo 6842 ljudi

'Povišicu' na mirovinu zbog porodiljnog dobilo 6842 ljudi
1

U Hrvatskoj je trenutačno 6842 umirovljenika - majki ili, rijetko, očeva koji su ostvarili pravo na "povišicu" mirovine jer su nekad u prošlosti bili na porodiljnom dopustu zbog rođenja biološkog djeteta, ili zbog posvojenog

VIDEO

Od 1. siječnja ove godine svaka majka koja je koristila rodiljni odnosno roditeljski dopust, i ide u mirovinu, u izračunu mirovine dobiva dodatnih šest mjeseci staža po djetetu, što je onda otprilike i dva posto veća mirovina. Neovisno o tome kad je rodila, a ide u mirovinu, majka bonus dobija ako je koristila rodiljni dopust koji traje prvih šest mjeseci djetetovog života, ili roditeljski, koji traje narednih šest mjeseci. Isto vrijedi za posvajateljice.  Očevi imaju pravo na bonus od šest mjeseci dodatnog staža ako su umjesto majki koristili pretežni dio rodiljnog dopusta, koji traje od 70-tog dana života djeteta, do navršenih šest mjeseci. Roditeljski dopust može biti korišten bilo kad do navršene osme godine djetetova života.

Za dvoje djece se na mirovini od ove godine dobija, dakle, godina dana dodatnog staža, odnosno oko četiri posto veća mirovina, za troje godina i pol, što je šest posto više mjesečnog primanja, i tako redom. Bonus od šest mjeseci, pojašnjavaju u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) ne znači da netko šest mjeseci ranije može otići u mirovinu, već da mora odraditi sve uvjete za nju, a onda mu se kroz dodani staž određuje "povišica" na mirovinu.

- Dodani staž dodaje se stvarno ostvarenom mirovinskom stažu, ali samo za određivanje visine mirovine, ne i za ispunjenje uvjeta za stjecanje prava na mirovinu. To znači da osiguranik mora, da bi stekao pravo na mirovinu, ostvariti zakonom propisani mirovinski staž, u koji ne ulazi dodani staž, pojašnjavaju u HZMO. Uvjet za stjecanje prava na mirovinu žene u ovoj godini su, dodaju, navršene 62 godine i 4 mjeseca života te 15 godina mirovinskog staža. Primjerice, ako žena ispunjava uvjet prava na starosnu mirovinu, a ima 30 godina staža i dvoje djece, visina mirovine će joj se odrediti prema mirovinskom stažu za 31 godinu, pojašnjavaju.

Bonus na mirovinu definiran je prošle godine tijekom mirovinske reforme, i zbog pritiska javnosti da se "obešteti" majke i očeve kojima porodiljna naknada smanjuje iznos mirovine. Primjerice, žena koja je na porodiljnom bila do 2008. godine, mogla je u prvih šest mjeseci od rođenja djeteta dobivati naknadu od najviše 4257 kuna, a u drugih šest mjeseci samo 2500, bez obzira na plaću koju je prije porodiljnog imala. To znači da joj je i iznos porodiljne naknade, manje od plaće, ulazio u izračun buduće mirovine. Drugim riječima, što je žena više puta bila na porodiljnom, a imala je plaću veću od porodiljne naknade, bila je više kažnjena.

Vlada je 2008. godine delimitirala rodiljnu naknadu za prvih šest mjeseci, koja otad iznosi koliko i plaća majke/oca, dok je 2017. godine na 3990 kuna povećan i iznos naknade za drugih šest mjeseci. Od travnja iduće godine bi iznos za drugih šest mjeseci trebao biti delimitiran na 5600 kuna, što znači da će žena koja zarađuje, primjerice, šest tisuća, otad na roditeljskom dopustu primati gotovo pa puni iznos svoje plaće, kao i u prvom dijelu, na rodiljnom dopustu.

Iz Ministarstva demografije još su lani najavili kako će bonus od šest mjeseci dodatnog staža, kojim se mirovina majki i očeva povećava, odnosno izjednačava s mirovinama onih koji djecu nemaju, ostati na snazi čak i ako dođe do potpunog delimitiranja naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, odnosno ako ona bude iznosila koliko i plaća. U tom je slučaju moguća i pozitivna diskriminacija, jer bi oni koji nisu roditelji mogli imati i manje mirovine od roditelja.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'
'NE MISLIM DATI OSTAVKU'

Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'

Ustavni sud je, podsjetimo, zaključio danas kako Milanović ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja dužnosti predsjednika RH