'Povjerenstvu mi više nećemo dostavljati nikakve dokumente' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 64

'Povjerenstvu mi više nećemo dostavljati nikakve dokumente'

'Povjerenstvu mi više nećemo dostavljati nikakve dokumente'

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa uzvraćaju da se nisu bavili okolnostima puta u Helsinki, već činjenicom da im Vlada i pojedina ministarstva, iako ih Zakon obvezuje, ne dostavljaju dokumentaciju

VIDEO

Premijer Andrej Plenković ponovno se obrušio na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te poručio da im više neće dostavljati nikakve dokumente o putu u Helsinki, jer su im iz Vlade sve što su tražili i dostavili.

- Nacrtali smo sve. Zato smo dali vama da pokažemo apsurdnost zahtjeva Povjerenstva - rekao je Plenković na pitanje o putnim nalozima u Helsinki, čiju dostavu i dalje traži Povjerenstvo.

Ponovio je da u tom slučaju ne postoji sumnja u sukob interesa, jer je kao predsjednik hrvatske Vlade otišao u Finsku na sastanak s finskim predsjednikom Vlade, koji nije povezan s Europskom pučkom strankom (EPP). Odbacio je navode da se sastanak održao u "maloj prostorijici na margini EPP-a, kako neki dušobrižnici govore"

'Priča o avionu i Finskoj obična je konstrukcija, sve je jasno...'
'Priča o avionu i Finskoj obična je konstrukcija, sve je jasno...'

- Ako ljudi u Povjerenstvu, a većina njih su pravnici, ne razumiju, ne shvaćaju, nemaju iskustva ili su pod pritiskom dijela medija da drže u eteru nešto, ima li tu nešto čudno? Nema ništa. Mi smo rekli da će hotel i dnevnice platiti HDZ i to je tako. Bio bi problem da su naplaćene dvije dnevnice, a nisu - ustvrdio je premijer.

Navodi da Povjerenstvo nije sud, policija ni DORH te da bi se članovi Povjerenstva trebali baviti sukobom interesa i onime što im je zakon dao, a ne 'ono što oni misle da bi mediji mogli očekivati da bi oni trebali raditi'.

- Zlorabljenje članka zakona, koji govori o načelu djelovanja nema nikakav pravni efekt, nego pričinjanje političke štete. Ako se oni boje, misle da je to pritisak, vrijeđanje, nije - zaključio je Plenković.

Odgovor je stigao od Povjerenstva. 

Novaković o izjavi Plenkovića: 'Ovo je napad na Povjerenstvo'
Novaković o izjavi Plenkovića: 'Ovo je napad na Povjerenstvo'

- Povjerenstvo radi isključivo na temelju zakona i u svim slučajevima postupa na jednak način. To da je navode potrebno potkrijepiti odgovarajućom dokumentacijom, osnova je za odlučivanje u svim kako upravnim, tako i sudskim postupcima, a u konačnici i zakonska obveza nadležnih tijela sukladno Zakona o sprječavanju sukoba interesa - navode iz Povjerenstva.

Zagreb: Povjerenstvo za sukob interesa o Plenkoviæu i Bandiæu

Napominju kako se oni opće nisu bavili okolnostima puta u Helsinki, već činjenicom da nam Vlada i pojedina ministarstva, iako ih Zakon na to obvezuje, ne dostavljaju traženu dokumentaciju.

- Povjerenstvo ni na koji način ne zlorabi Zakon, kao ni pojedine članke istog, što potvrđuje dosadašnja praksa upravnih i Visokog upravnog suda - poručili su iz Povjerenstva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 64

VIDEO

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'
POKRENULI PETICIJU

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'

Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije, poručio je Viktor Đerek koji je u tragičnoj nesreći u travnju ostao bez brata i sestre